Cena skočila: Turska poručila Rusiji da preispita svoju odluku

Turski ministar Hulusi Akar rekao je ruskom kolegi Sergeju Šojguu da bi Moskva trebalo da preispita suspenziju učešća u sporazumu o izvozu žitarica iz Ukrajine.

Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

U saopštenju turskog Ministarstva odbrane o telefonskom razgovoru između dvojice ministara navodi se da je Akar kazao Šojguu da je veoma važno da se sporazum o žitu nastavi, preneo je Rojters.

On je dodao da sporazum treba sprovoditi odvojeno od sukoba u Ukrajini, navelo je Ministarstvo.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultirao je do danas izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

Zbog kolapsa crnomorskog sporazuma skočila cena pšenice

Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Cena pšenice na terminskom trgovanju skočila je danas nakon što se Rusija povukla iz sporazuma s Ukrajinom o izvozu žitarica.

Pšenica za isporuku u narednom mesecu poskupela je na berzi u Čikagu za 5,5 posto na 8,75 dolara po bušelu (27,2 kilograma), pri čemu je na otvaranju trgovanja dostigla maksimum od 8,93 dolara. Cena kukuruza je porasla za 2,2 procenta po bušelu (25,4 kilograma), dok je soja ojačala za 1,0 posto na 14,13 dolara, prenosi Raša tudej.

Sporazum o žitu, uz posredovanje UN i Turske, dogovoren je između Rusije i Ukrajine u julu s ciljem da se deblokira poljoprivredni izvoz preko Crnog mora iz Rusije i Ukrajine, koji je zaustavljen zbog vojnog sukoba između dve zemlje.

Moskva je u subotu saopštila da se povlači iz sporazuma zbog napada dronovima na brodove ruske Crnomorske flote koji su obezbeđivali prolaz poljoprivrednog tereta. Kijev nije ni potvrdio ni demantovao izvođenje napada, a odluku Rusije je okarakterisao kao “primitivnu ucenu”.

Zajednički koordinacioni centar (JCC) u Istanbulu saopštio je danas da su se UN, Turska i Ukrajina dogovorile o planu za isplovljavanje 16 brodova koji se nalaze u teritorijalnim vodama Turske uprkos odluci Rusije o suspendovanju sporazuma.

Lojd prekida da osigurava pošiljke žita u Crnom moru

Askot koji je deo osiguravajuće kompanije Lojd of London prekida da osigurava nove pošiljke na ukrajinskom crnomorskom koridoru za izvoz žitarica.

Predstavnik Askota Kris Mekgil naveo je da će ta kompanija prestati sa izdavanjem pokrića za te pošiljke sve dok situacija ne bude jasnija, prenosi Rojters.

“Osiguranje koje je već izdato i dalje stoji”, dodao je.

Navodi se da su Askot i brokerska kuća Marš obezbedili za trgovce žitom krajem jula 50 miliona dolara za pokriće tereta svakog putovanja, što je dosad korišćeno za veliki deo pošiljki.

“Sve pošiljke koje su bile preuzete prošle nedelje važe sedam dana, ali otada smo primetili pad podnesaka”, rekao je Mekgil.

Markus Bejker, globalni šef za pomorstvo i teret u Maršu naveo je u odvojenom obraćanju da je promena u rizičnom okruženju u poslednjih 48 sati bila veoma priimetna.

“S obzirom na promenu okolnosti, nije iznenađujuće da su osiguravači doneli odluku da suspenduju predmete dok ne bude sve jasno”, rekao je Bejker.

Rusija je u subotu saopštila da je bila prinuđena da se povuče iz sporazuma o transportu žitarica kroz Crno more nakon što su eksplozije oštetile brodove ruske mornarice u krimskoj luci Sevastopolj.

Rojters ističe da je Ukrajina danas potvrdila da je 12 brodova isplovilo sa 354.500 tona žitarica, što je najviše u jednom danu od početka programa i to sugeriše na otklanjanje zastoja nakon što je izvoz prekinut u nedelju.

“Nadamo se da će obećanje da neće biti napadan komercijalni transport nastaviti da važi”, rekao je izvor na tržištu osiguranja.

Moskva: “Sporazum o žitu je rizik”

Sporazum o žitu predstavlja rizik i malo je je verovatno da će biti i dalje na snazi zbog nemogućnosti da se garantuje bezbednost brodskog saobraćaja izjavio je prethodno portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da će suspendovati sporazum o izvozu žita iz ukrajinskih luka zbog napada na rusku Crnomorsku flotu u vodama Sevastopolja, tvrdeći da su ga organizovali britanski vojni stručnjaci, prenose RIA Novosti.

Sporažum o žitu su 22. jula u Istanbulu potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija, a on garantuje neometan izvoz žita, hrane i đubriva iz tri ukrajinske luke na Crnom moru, uključujući Odesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com