Zimu moguće proći sa 45.000 dinara, ali i sa tri puta više: Koje grejanje se najviše isplati?

Topli dani odložili su grejnu sezonu, ali ipak niže jutarnje i večernje temperature zahtevaju malo dogrevanja stambenog prostora.

Izvor: Blic

Ilustracija: Depositphotos/chara

Ilustracija: Depositphotos/chara

Neki za to kratko vreme uključuju klima uređaj, grejalicu i TA peć, a ima i onih koji su počeli da lože.

Međutim, kako su energenti poput peleta, drva i uglja skuplji nego predhodne sezone, oni koji se još nisu spremili za zimu u dilemi su šta se najviše isplati. Računica pokazuje da će najmanji račun imati domaćinstva koja se greju korišćenjem prirodnog gasa, za šta će im biti potrebno 45.500 dinara.

“Najniže troškove energije za grejanje, za navedene uslove, u grejnoj sezoni 2022/2023. (prema cenama iz prve polovine oktobra 2022.) imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem prirodnog gasa, za šta će im biti potrebno 45.500 hiljada dinara”, navode u U Agenciji za energetiku Republike Srbije (AERS), prenosi Blic.

Ova računica odnosi se na stambeni prostor od 60 kvadratnih metara na 20 stepeni, u toku 16 sati dnevno u celom stanu. Takvom domaćinstvu je za 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna energija od oko 9.000 kilovat-časa, a pri analizi troškova energije za grejanje uzima se u obzir efikasnost uređaja koji se koriste.

Grejanje na drvo

Grejanje korišćenjem drva u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama (na primer 7.650 dinara po m3) i ukoliko domaćinstva imaju novije peći čija je efikasnost oko 65 odsto, koštaće 63.000 dinara, dok će značajno veće troškove, preko 104.000 dinara, imati domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom 10.700 dinara po m3) i imaju peći niže efikasnosti.

Nešto niži troškovi od 96.200 dinara će biti za domaćinstva koja koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo, pokazuje AERS računica.

Troškovi grejanja na ugalj, gas, lož ulje

U zavisnosti od vrste uglja koji se koristi, troškovi grejanja na ovaj energent iznosiće 71.900 do 77.700 dinara.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 64.400 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 odsto, tako da oni iznose oko 88.058 dinara.

“Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje. Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti 155.800 dinara za električnu energiju, 167.000 dinara za propan butan gas, odnosno 188.500 dinara za lož ulje”, navode u računici iz Agenciji za energetiku Republike Srbije.

U odnosu na prethodnu godinu najviše 58 odsto su porasla cena uglja Banovići. Cene ogrevnog drveta su porasle oko 50 odsto, dok je cena peleta porasla za 34 odsto. Cena propan butan gasa je viša za 25 odsto, dok je cena cene lož ulja veća za 45 odsto. Najmanje su povećane cene prirodnog gasa – za oko 8 odsto, dok je grejanje na struju, zavisno od načina grejanja skuplje za 10 do 15 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com