CENE NAFTE PORASLE DRUGU NEDELJU ZAREDOM Cena barela veća za skoro 3 odsto

Na svetskim su tržištima cene nafte porasle i prošle nedelje drugoga zaredom, jer su popustila strahovanja od recesije, no trgovce zabrinjava usporavanje rasta kineske ekonomije zbog proširenja restriktivnih mera protiv covida-19. Cena barela na londonskom tržištu porasla je prošlenedelje 2,7 posto, na 96,07 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,7 posto, na 88,20 dolara.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Profimedia

Na naftnim tržištima i dalje vlada nesigurnost, pa jedan dan cene barela porastu, a već drugi padnu.

Blic preporučuje

Podršku cenama pruža nedavna odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o smanjenju snabdevanja za dva miliona barela dnevno od novembra i skorašnje stupanje na snagu embarga EU-a na rusku naftu i derivate.

“OPEC-ovo smanjenje proizvodnje od studenoga i nove sankcije EU-a na rusku naftu od 5. decembra trebali bi pozitivno uticati na cene”, rekao je Stephen Innes iz SPI Asset Managementa.

Cene barela potaknuli su i solidni pokazatelji iz nekih od najvećih svetskih ekonomija, što je ublažilo strahovanja od recesije.

Nakon dva kvartala pada, bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a porastao je u trećem tromesečju 0,6 posto u odnosu na prethodna tri meseca.

I nemačka ekonomija je poraslo u trećem tromesečju, za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, kada je aktivnost uvećana samo 0,1 posto. Najveća evropska ekonomija zasad se uspeva izbeći recesiji, unatoč visokoj inflaciji i energetskoj krizi.

“Čini se da je strah od recesije splasnuo u poslednje vreme, ali kontinuirano klađenje na zdravi ekonomski rast moglo bi se pokazati nepromišljenim”, upozorava Tamas Varga iz PVM-a.

Veći rast cena nafte sprečila je zabrinutost za kinesku potražnju, nakon što su neki kineski gradovi uveli strože mere za suzbijanje covida-19, uključujući zatvaranje zgrada i čitavih gradskih četvrti.

Kina je najveći svetski uvoznik sirove nafte, a ove je godine ustrajala u strogim merama suzbijanja covida-19, što je zakočilo poslovne i ekonomske aktivnost i smanjilo potražnju za gorivom.

“Teško je argumentirano predviđati oporavak nabave sirove nafte u Kini, s obzirom na neizvesnost koju stvara njezina politika nulte tolerancije prema covidu”, rekao je analitičar PVM Oila Stephen Brennock.

Međunarodni monetarni fond očekuje da će rast kineske ekonomije usporiti u ovoj godini na samo 3,2 posto, s 8,1 posto u 2021. U travnju je MMF procenjivao da bi rast u ovoj godini mogao iznositi 4,4 posto.

Nakon što su prošle godine cene nafte skočile više od 50 posto, zahvaljujući oporavku ekonomije od koronakrize, od početka ove godine porasle su oko 20 posto, što je ponajviše posledica rata u Ukrajini.

(See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com