UKRAJINI DUNAV ALTERNATIVA ZA IZVOZ ŽITARICA U EU Proizvedu 13 odsto kukuruza, 18 odsto ukupnih svetskih količina suncokreta: Sada im je Putin stavio rampu, imaju li rešenje

Ukrajina traži uklanjanje birokratskih prepreka i saradnju sa ostalim zemljama na Dunavu kako bi alternativno tom rekom izvozila žitarice u Evropsku uniju jer joj je Rusija onemogućila izvoz putem luka na Crnom moru. Cene pšenice i kukuruza i jutros su blago pale, dok je soja poskupela za nepuna pola procenta. Pitanje je da li bi nove okolnosti mogle doneti i promene cena na berzama.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Vladimir Putin

Foto: Sergey Guneev / Sputnik, Shutterstock / Ringier

Vladimir Putin

Ukrajina, jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica i suncokretovog ulja, prethodno je postigla sporazum s Rusijom o slobodnom prolazu tereta s poljoprivrednim proizvodima iz blokiranih luka. Rusija je sada u subotu najavila povlačenje iz sporazumu zbog napada ukrajinske vojske na njene brodove na Krimu gde je usidrena ruska ratna mornarica.

Blic preporučuje

Sada bi ionako visoke cene hrane mogle dodatno da skoče. Ukrajina je jedan od najvećih izvoznika pšenice i žitarica u svetu, a ograničenje izvoza značilo bi dodatno poskupljenje.

Kako bi se stekao utisak koliki je značaj ove dve zemlje u svetskom lancu proizvodnje hrane, treba pogledati podatke o njihovom izvozu. Najšire rečeno, Ukrajina i Rusija učestvuju sa oko 29 posto u ukupnom svetskom izvozu pšenice.

Prema podacima Međunarodnog trgovinskog centra iz 2020. godine, izvoz suncokreta i suncokretovog ulja iz Rusije je činio 39 odsto ukupnog izvoza u svetu, dok je izvoz iz Ukrajine činio 18 odsto.

U slučaju žita u globalu Rusija u ukupnom izvozu učestvuje 18 odsto, a ukrajina 8 odsto. Obe zemlje učestvuju sa po 12 odsto u ukupnom izvozu ječma u svetu. Ukrajina izvozi oko 13 odsto kukuruza u svetu, a Rusija izvozi 13 odsto svetske količine đubriva.

Prema proceni Međunarodne agencije za žita (IGC) ukupne zalihe prehrambenih sirovina će pasti na desetogodišnji minimum od 57 miliona tona do kraja ove sezone. Procene sa sredine ove godine navode da ako pogledamo potencijalnu svetsku godišnju potrošnju, od 781 miliona tona, dakle ove godine ćemo imati u zalihama širom planete dovoljno sirovina da se svet nahrani samo 27 dana.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com