Četvrtina nemačkih porodičnih firmi sprema otkaze, skoro sve dižu cene

Čak 25 posto porodičnih preduzeća u Nemačkoj moglo bi da odgovori na rastuće troškove energije otpuštanjem zaposlenih.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Shutterstock/Natanael Ginting

Ilustracija: Shutterstock/Natanael Ginting

Istovremeno će njih 90 procenata verovatno reagovati podizanjem cena, a neke već primenjuju takve odluke.

To su rezultati istraživanja Fondacije za porodična preduzeća, koje je u septembru sproveo Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena, na bazi ankete u kojoj je učestvovalo 1.060 kompanija, od kojih većinu čine porodične firme.

U prethodnom, aprilskom istraživanju ove fondacije, samo 14 odsto kompanija je navelo da planira otpuštanja, prenosi agencija Anadolija.

Pored toga, rezultati nove ankete pokazuju da 13 procenata kompanija sada takođe očekuje da će zaustaviti proizvodnju, naspram šest posto koje su takva očekivanja imale u aprilu.

Preseljenjem proizvodnje u inostranstvo trenutno se bavi 9,0 odsto preduzeća u odnosu na 6,0 procenata u prethodnom istraživanju.

Prema ovoj studiji, kompanije su nezadovoljne politikama upravljanja krizom i pozivaju na subvencionisanje privatnih ulaganja u energetsku efikasnost ili obnovljive izvore energije.

Porodične firme su najrasprostranjeniji tip preduzeća u Nemačkoj. Više od 90 posto svih kompanija je u porodičnom vlasništvu, s učešćem od 58 posto u ukupnim radnim mestima u Nemačkoj – što se smatra stabilizujućim faktorom za tržište rada u vremenima ekonomske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com