“Cilj rast od 5 odsto”! Li Kiang: rezultati bolji nego što smo očekivali, kineska ekonomija u usponu

On je rekao da se očekuje da će rast u drugom kvartalu biti brži nego u prvom.

Blic preporučuje

Kineska ekonomija porasla je za 4,5 odsto u prvom kvartalu, bolje nego što se očekivalo. Međutim, kasniji podaci su ukazali na sporiji rast. Ekonomski podaci za maj izneverili su očekivanja analitičara.

„Iz onoga što vidimo ove godine, kineska privreda pokazuje jasan zamah oporavka i poboljšanja“, rekao je Li, putem uživo zvaničnog prevoda na engleski.

Li je govorio na otvaranju godišnjeg sastanka novih šampiona Svetskog ekonomskog foruma.

Konferencija će trajati od utorka do četvrtka u Tjenđinu, Kina. Ovogodišnji skup je prvi put od pandemije da se godišnja konferencija Svetskog ekonomskog foruma o Kini održava lično.

Li je postao premijer Kine u martu, nakon rekonstrukcije rukovodstva koja je trajala dva puta u deceniji u oktobru, koja je prepuna jezgro tima sa lojalistima kineskog predsednika Si Đinpinga.

Kina je u martu objavila svoj cilj rasta od oko 5 odsto za ovu godinu. Li je tada rekao novinarima da kineska ekonomija raste i da su neke međunarodne organizacije podigle svoje prognoze za rast tokom cele godine.

Kineski premijer je u utorak ponovio stih o nadogradnji prognoze, ponovo ne pominjući konkretne institucije ili datume.

Privredni rast u Kini veći od očekivanog : Cilj 5 odsto

Foto: Dušan Milenković / Ringier

Privredni rast u Kini veći od očekivanog : Cilj 5 odsto

Prognoze ekonomista o kineskom bruto domaćem proizvodu ove godine su varirale.

Nekoliko investicionih banaka — uključujući Goldman Sachs, JPMorgan, UBS i Bank of America — smanjilo je svoje godišnje prognoze BDP-a Kine u poslednjih nekoliko nedelja. Ranije ove godine, mnoge kompanije su povećale svoja očekivanja za rast u 2023.

Svetska banka je u junu podigla svoju prognozu rasta Kine u ovoj godini na 5,6 odsto, u odnosu na 4,3 odsto ranije.

Međunarodni monetarni fond je u aprilu podigao prognozu kineskog BDP-a na 5,2 odsto, u odnosu na 4,4 odsto ranije.

Privredni rast u Kini: Cilj pet odsto

Li je u utorak takođe istakao potrebu za globalnom saradnjom u trgovini i ekonomskom rastu.

„Kao što znate, neki na Zapadu raspiruju takozvane frazeologije smanjenja zavisnosti i de-rizika“, rekao je on. „Ova dva koncepta, rekao bih, su lažne tvrdnje.

„Pošto je ekonomska globalizacija već učinila svetsku ekonomiju integralnom celinom u kojoj su svačiji interesi blisko isprepleteni, zemlje su međuzavisne, međusobno povezane jedna sa drugom, sa svojim ekonomijama“, rekao je Li. „Možemo da omogućimo uspeh jedni drugima.

Kina je glavni, ako ne i vrhunski, trgovinski partner mnogih zemalja u svetu.

Tokom svog govora u utorak, Li je istakao „bezbednost“ kao ključnu u kontekstu potrebe da se „neguje mir i stabilnost“.

„U kineskom zvaničnom žargonu, bezbednost upoređujemo sa brojem jedan, i drugim stvarima, mnogim nulama koje dolaze posle njega“, rekao je on.

„U američkom smislu, bez broja jedan, sve nule koje slede ne bi bile ništa,“ rekao je Li preko zvaničnog engleskog prevoda.

Peking je sve više naglašavao potrebu da se osigura nacionalna bezbednost. SAD su takođe citirale ovaj termin u nedavnim akcijama kao što je ograničavanje mogućnosti Kine da pristupi vrhunskim poluprovodnicima.

Ranije ove godine, Liu He, tada potpredsednik, govorio je na godišnjem događaju Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, u Švajcarskoj.

U tom govoru, Liu je rekao da „visokokvalitetni ekonomski razvoj uvek mora biti cilj Kine“ i da će se zemlja više fokusirati na privlačenje stranih investicija.

(Izvor: CNBC)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com