Ljubodrag Savić: “Inflacija neće padati tempom koji je najavila Narodna banka Srbije”

Šta će biti sa inflacijom i kamatama do kraja godine, jedno je od glavnih pitanja i građana i industrije i centralnih banaka sveta. Stručnjaci za sada nemaju pozitivne prognoze, a optimista nije ni Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Begradu.

Savić: Inflacija neće padati onim tempom koji je najavila Narodna banka Srbije

Foto: Dejan Briza, Dejan Krsmanovic / Alamy / Profimedia, Shutterstock / Ringier

Savić: Inflacija neće padati onim tempom koji je najavila Narodna banka Srbije

Nakon Fed-a i ECB prethodne nedelje i centralna banka Turske i Velike Britanije podigle su kamatne stope. Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard sada je u izjavama umanjila zabrinutost zbog recesije u zoni evra, ali ocenila da je njen tim spreman da podiže kamate bržim tempom — ako bude potrebno i ako inflacija nastavi da raste.

Blic preporučuje

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Begradu nije optimista kada je reč o kamatama i inflaciji. On je rekao za “Blic Biznis” da inflacija neće padati onako kako je predviđeno i kako smo mogli čuti.

Inflacija neće opadati onim tempom kako je najavila Narodna banka Srbije. Neke cene opet hvataju zalet i situacija se komplikuje. Cene hrane su visoke, a to ne može da se kontroliše. Biće uspeh ako inflacija do kraja godine bude bar blizu dvocifrene, to bi za nas bio dobar rezultat.

– Kamate na štednju ne prate inflaciju, ne očekujem nikakav rast kada govorimo o tome, one se neće menjati.

Savić: Svi potezi Evrope koji se tiču kamata uticaće i na nas

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Savić: Svi potezi Evrope koji se tiču kamata uticaće i na nas

– Dobro bi bilo kada bi kamate na kredite stagnirale, ali bojim se i da tu ima prostora za još rasta. Jedini razlog podizanja kamata je suzbijanje inflacije, a to dovodi i do suzbijanja privrednog rasta. Nemoguće je u isto vreme povećavati kamate i održati privredni rast, mada se banke trude da održe balans – ocenio je Savić.

Dodao je da ECB ne računa na ozbiljnije suzbijanje inflacije čim kamate rastu ovako često i radikalno.

– Predstoje teška vremena, jer sve što se dešava u Evropi uticaće i na nas, najviše smo zaduženi u evrima i to je glavna stvar koja nas povezuje sa Evropom i svim odlukama koje ona donosi, zato su one od velikog značaja i za nas, zaključio je Savić.

Lagard: “Podizaćemo kamate bržim tempom”

Zvaničnici centralnih banaka okupili su se danas na godišnjem sastanku u Portugalu. Predsednica ECB Kristin Lagard rekla je da ukoliko bude bilo potrebe podizanje kamata će se odvijati bržim tempom.

– Ako se izgledi za inflaciju ne poprave, imaćemo dovoljno informacija da krenemo brže. Ova posvećenost, međutim, zavisi od podataka, dodala je Lagardova u utorak.

Kristin Lagard: Podizaćemo kamate bržim tempom, ako za to bude bilo potrebe

Foto: Michael Probst / Tanjug/AP

Kristin Lagard: Podizaćemo kamate bržim tempom, ako za to bude bilo potrebe”

Ovo dolazi u trenutku kada ekonomisti procenjuju da li će evrozona ove godine izbeći recesiju ili ne. U regionu je došlo do pogoršanja nivoa rasta usred energetske krize, sankcija Rusiji i nesigurnosti hrane – da navedemo samo nekoliko faktora.

Evropska centralna banka održala je hitan sastanak ranije ovog meseca kako bi najavila novi alat koji ima za cilj rešavanje rizika fragmentacije u zoni evra. Međutim, tržišnim učesnicima su ostala pitanja o vremenu i veličini mehanizma. Investitori su zabrinuti zbog visoke inflacije i pažljivo prate šta ECB govori i radi.

Investitori su takođe oprezni zbog visokog nivoa duga u Evropi, posebno u Italiji, i kako bi povratak strožoj monetarnoj politici mogao postati finansijsko ograničenje za ove ekonomije.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com