Crna Gora će imati privilegovan pristup hrani iz Srbije

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Crne Gore Vladimir Joković izjavio je da će fokus Ministarstva ove godine biti na jačanju domaće proizvodnje.

Izvor: Tanjug

Foto: shutterstock, Anastasiya Zaiceva

Foto: shutterstock, Anastasiya Zaiceva

Cilj ovakve odluke je smanjenje uvoza proizvoda koje Crna Gora može da proizvodi sama bez većih problema, poput namirnica u mlekarskom i sektoru prerade mesa.

Joković je u intervjuu za podgoričke “Vijesti” naveo da je uvoz hrane u Crnu Goru iz godine u godinu sve veći, a da je 2022. godine takva slika nastala usled inflacije prouzrokovane nestabilnošću i neizvesnošću na tržištu.

Dodao je da će se takve prilike nastaviti i ove godine, ali da neće biti razloga za brigu kada se radi o redovnom snabdevanju hranom, jer država trenutno raspolaže dovoljnim količinama hrane i pića, kao i hrane za životinje.

Joković je kazao da se više neće ponoviti zabrana izvoza hrane iz Srbije, navodeći da je nedavno u razgovoru sa potpredsednikom srpske Vlade Ivicom Dačićem i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković dogovoreno da će u slučaju moguće nove krize hrane Crna Gora imati privilegovan pristup garantovanim zalihama osnovnih životnih namirnica iz Srbije za period od šest meseci, po istim uslovima koji važe za srpsko tržište i za tržište država Otvorenog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com