“Croatia Airlines” NA SUDU PO TUŽBI “Ryanaira” zbog državne pomoći

Evropski opšti sud započeo je raspravu u slučaju Ryanaira protiv odluke Evropske komisije iz 2020. da odobri 11,7 miliona evra državne pomoći kompaniji Croatia Airlines za kompenzaciju gubitaka nastalih kao posledica izbijanja koronavirusa i ograničenja putovanja koje su uveli Hrvatska i druge zemlje za ograničavanje širenja virusa u razdoblju između 19. marta 2020. i 30. juna 2020. Postupak je započeo prekjuče ujutro, a odluka o tom pitanju biće doneta u novembru, izveštava Ex-YU Aviation.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Komentarišući to pitanje, Ryanair je rekao:

Blic preporučuje

– Beskičmeni pristup Komisije EU državnoj pomoći od početka krize izazvane Covidom-19 omogućio je državama članicama da ispišu beskrajne čekove svojim neučinkovitim zombi prevoznicima u ime izbledelog nacionalnog prestiža. Evropska komisija je žurno odobrila više od trideset milijardi evra diskriminišuće državne pomoći od početka krize.

Ryanair je pokrenuo sličnu akciju protiv niza odluka o državnoj podršci koje uključuju prevoznike u Francuskoj, Belgiji, Švedskoj i Italiji.

Opšti sud već je presudio u korist Ryanaira u slučajevima koji uključuju Air France, KLM, TAP Air Portugal i Condor, ali je odustao od zahteva da avionski prevoznici odmah vrate sredstva.

Foto: K. Kamenov / RAS Srbija

Uz 11,7 miliona evra koje je Croatia Airlines dao za pokriće gubitaka nastalih između marta i juna 2020., država je tom prevozniku odobrila i 33,2 miliona evra kao vlasnički zajam te ga je država dokapitalizovala kroz 46,2 miliona evra novčane injekcije kako bi se “kapital avionske kompanije vratio na nivoe pre Covida, tj. na iste nivoe kao 31. decembra 2019.”.

Hrvatska je Vlada letos je podelila 45,4 miliona evra pomoći avionskom sektoru zemlje u obliku subvencioniranih kamata na kredite. Primaoci pomoći, kao ni iznosi koji su dobili, još nisu poznati. Hrvatska Vlada za to ima dvanaest meseci od trenutka sklapanja ugovora, što znači da oni verovatno neće biti objavljeni pre juna iduće godine.

(SEEbiz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com