Čelnici EU bez dogovora o ograničavanju cene gasa: Jutros OKONČANI PREGOVORI I EVO ŠTA JE DOGOVORENO

Čelnici Evropske unije okončali su jutros još jednu raspravu o odgovoru bloka na energetsku krizu bez dogovora o tome hoće li ograničiti cene gasa, objavio je Reuters. Reuters navodi kako se EU bori s visokim cenama energenata koje podstiču inflaciju i povećavaju izglede za recesiju širom kontinenta, a situaciju dodatno pogoršava i to što je Rusija smanjila dotok gasa nakon invazije na Ukrajinu.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Samit EU Brisel

Foto: Olivier Matthys / Tanjug/AP

Samit EU Brisel

Uz ostalo, 27 zemalja već se dogovorilo da napune skladišta gasa, ali i da pomognu potrošačima koji sve teže plaćaju račune.

Blic preporučuje

Na samitu koji je počeo u četvrtak, u Briselu i koji je potrajao do kasno u noć, čelnici EU su na kraju podržali predloge koje je Evropska komisija iznela ove sedmice o pokretanju alternativne referentne vrednosti za tečni prirodni gas i dobrovoljnu zajedničku kupovinu gasa, iako će za to biti potrebni zakoni o kojima će se pregovarati sledećih sedmica.

Međutim, nakon sedmica pregovora među čelnicima zemalja EU, ministrima i diplomatima o toj temi nije donesena konačna odluke o ograničenju cene gasa u EU.

“Sada imamo vrlo dobar i čvrst plan za nastavak rada na temi cena energije”, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

(SEEbiz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com