Da li će i koliko krediti poskupeti? VIDEO

Međunarodni monetarni fond nedavno je prognozirao da će 2023. godina biti teža od prethodne.

Izvor: B92.net / TV Prva

Foto: shutterstock, PopTika

Foto: shutterstock, PopTika

Kada je reč o kreditima, postavlja se pitanje koliko će poskupeti? Euribor je od minus 0,55 dogurao do vrednosti od preko 2,7 odsto na kraju 2022. godine. Ekonomisti prognoziraju da će nastaviti da raste i u prvoj polovini ove godine, što znači da bi rate kredita mogle biti još veće.

Visina Euribora je od ključnog značaja za svakog kreditno zaduženog građana i za one koji tek nameravaju da podignu kredit. Najskuplju cenu skoka euribora i posledično kamatne stope platiče korisnici stambenih kredita.

“Najbolje bi prošli oni ljudi koji su uzeli pre deset 15 godina stambeni kredit. Dobar deo kredita su otplatili. Bilo kakvu kamatu da aplcirate na ostatak duga koji je ostao vi nećete imati veliki uticaj, nekih 10, 15 evra. Oni koji su uzeli kredit s početka godine nisu stigli da otplate glavnicu i tu je najveći uticaj promene kamatne stope. Tu su na prosečnom nivou povećanja kamate između 20 i 50 evra mesečno”, rekao je Vladimir Vasić iz Udruženja banaka Srbije.

Korisnici kredita u Srbiji za sada uspevaju da amortizuju povećanje kamate na kredite. U ovoj godini je samo 2,8 odsto nenaplativih kredita. Svaka odluka o uzimanju kredita treba da uzme u obzir dugoročne projekcije ekonomskih tokova.

Savet ekonomskih stručjnaka je da odluku o podizanju kredita treba doneti na osnovu procene vlastitih potreba i očekivanog rasta prihoda u budućnosti.

Za više informacija pogledajte video-prilog:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com