Sovjetsko menjaju zapadnim: 116 američkih tenkova stiže u Poljsku

Poljski vicepremijer i ministar odbrane Marijuš Blaščak potvrdio je u vojnoj bazi u Varšavi ugovor o isporuci 116 američkih tenkova tipa M1A1 Abrams.

Izvor: Beta

EPA-EFE/VALDA KALNINA

EPA-EFE/VALDA KALNINA

Takođe je potvrdio i naruždbinu 250 tenkova Abrams u novijoj verziji, ugovorenu u aprilu prošle godine.

“Novi tenkovi Abrams predstavljaju jačanje vojske i snažan faktor zastrašivanja agresora. Već ove godine prvi tenkovi stići će u Poljsku. Jačamo Vojsku Poljske, jačamo njenu oklopnu pesnicu. Naši tenkisti već se obučavaju na tenkovima abrams u Poljskoj”, kazao je vicepremijer Blaščak.

Vrednost ugovora potvrđenog danas iznosi 1,4 milijarde dolara od čega oko 200 miliona dolara finansira američka strana kao deo pomoći koju je odobrila Poljskoj. Svih 116 tenkova tog tipa trebalo bi da bude isporučeno do kraja 2024. godine.

U aprilu prošle godine Poljska je naručila i 250 tenkova abrams u novijoj verziji SEPv3 čija isporuka počinje 2025. godine.

Američki tenkovi biće razmešteni na istoku Poljske na granicama prema Rusiji, Belorusiji i Ukrajini.

Poljska, kao i susedna Češka, od izbijanja rata u Ukrajini nastoji da se ubrzano oslobodi starog ruskog i sovjetskog oružja i vojne tehnike i zameni ih modernijim zapadnim, pre svega iz SAD ali u slučaju Poljske i iz Južne Koreje.

“Poljska vojska nikad nije bila tako jaka kao danas. Biće još jača jer će ove godine stići isporuke koje smo naručili ranije. Već tokom prošle godine stigle su prve baterije sistema protivvazdušne odbrane patriot, turski dronovi bajraktar a ove godine će tenkovi abrams, raketni sistem HIMARS, korejska varijanta HIMARS-a Čunmo a takođe i avioni FA-50, helikopteri AW101 iz fabrike u Švidnjiku, kao i nova isporuka korejskih tenkova K2 i haubica K9”, kazao je sinoć Blaščak poljskoj državnoj televizji TVP.

Blaščak je dodao da Poljska trenutno pod oružjem ima 164.000 vojnika, dok ih je 2015. godine bilo 95.000 a da je cilj armija od 300.000 vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com