Đedović: Srbija može da računa na trećinu svojih potreba za gasom iz Azerbejdžana

Ocenila je u izjavi za Tanjug da su današnji razgovori bili dobri i produktivni i ukazala da imamo stratešku saradnju već dogovorenu u oblasti energetike na koju treba da se naslonimo i da sa predstavnicima njihovih energetskih preduzeća pričamo o diverzifikaciji, pre svega gasom.

djedovic

Đedovićeva je navela da je Azerbejdžan zemlja koja je prepoznata da pomogne celoj Evropi kada je gas u pitanju.

“Mi završavamo sledeće godine gasnu interkonekciju sa Bugarskom i to će otvoriti prostor da Srbija zapravo postane i deo južnog gasovoda što za nas znači veće količine gasa, veću sigurnost snabdevanja, veću nezavisnost”, rekla je Đedovićeva.

Dodaje da je jedna od tema razgovora bila i mogućnost uvoza struje iz Azerbejdžana.

“Bitno je da vidimo koji je to momenat kada razgovaramo o uvozu i kako da obezbedimo transmisiju te struje preko Bugarske i Turske, kada imamo osnova za to, pošto ova zima i nije relevantna, jer na primer mi u decembru nismo imali uvoz uopšte, da obezbedimo sigurne količine za narednu zimu”, ocenila je Đedovićeva.

Ona je istakla da kroz saradnju i prijateljstvo, pre svega, predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva imamo platformu za našu dalju saradnju i da je energetika jedan od stubova te saradnje.

“To znači da će i budući projekat koji je Azerbejdžan dogovorio sa EU, a to je izgradnja podzemnog kabla za prenos električne energije, koji kada se bude realizovao biti koristan i za nas kao tranzitnu zemlju”, zaključila je Đedovićeva.

U posetu Azerbejdžanu ministarka Đedović dolazi u februaru, kada bude na najvišem nivou sastanak u vezi sa izgradnjom Južnog gasnog koridora, gde će Srbija izgradnjom interkonekcije sa Bugarskom, postati tranzitna zemlja i za zemlje Evrope i za svoje potrebe.

Navodi da će do tada kroz rad i kroz zajedničku formiranu radnu grupu energetska preduzeća dogovarati naredne korake u vezi sa ugovaranjem količina gasa koje ćemo uvoziti iz Azerbejdžana.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com