DOLAR OJAČAO Evro stabilan iznad jednog dolara

Na svetskim je tržištima vrednost dolara prema korpi valuta prošle nedelje je porasla, nakon četiri nedelje pada, jer čelnici američke centralne banke ponavljaju da će nastaviti s podizanjem kamata, premda možda usporenijim tempom.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, porastao je prošle nedelje 0,45 posto, na 106,90 bodova.

Blic preporučuje

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,25 posto, pa je cena evra skliznula na 1,0325 dolara.

Još je više, 1,1 posto, kurs dolara porastao prema japanskoj valuti, pa je dosegnuo 140,35 jena.

Oporavak dolara, nakon četiri nedelje pada, posledica je jasnih poruka čelnika Feda da će centralna banka nastaviti s povećanjem ključnih kamatnih stopa.

Prošloe nedelje su podaci o rastu proizvođačkih cena za 8 posto u 12 meseci do oktobra, što je manje nego mesec dana pre i manje nego što se očekivalo, potvrdili da inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju.

Foto: shutterstock

Dug put do suzbijanja inflacije

Međutim, čelnici Feda poručuju da preostaje još dug put do suzbijanja inflacije zbog čega će i dalje podizati kamatne stope.

Doduše, neki od njih signaliziraju da bi se tempo povećanja kamata mogao usporiti.

Nakon što je početkom novembra Fed četvrtu sednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, analitičari očekuju usporavanje tempa povećanja u decembru na 0,50 postotnih bodova.

Među ostalim, guverner Feda Christopher Waller kazao je nedavno da će trebati niz slabijih izveštaja o inflaciji da bi centralna banka odmaknula nogu s kočnica.

„Tržišta bi se sada trebala koncentrišu na krajnju tačku povećanja kamata, a ta je tačka verovatno još dosta udaljena”, poručio je Waller.

Stoga je najvažnije pitanje na koje će razine do kraja ciklusa zaoštravanja monetarne politike Fed povećati kamate – na 4,75 ili čak 5,00 posto?

Foto: shutterstock

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, što je najviši nivo od početka 2008. godine.

Mada je prošle nedelje blago oslabio, kurs evra prema dolaru stabilno se održava iznad psihološki važnog nivoa od 1 dolara, a prošle nedelje dosegnuo je i najviši nivo u više meseci.

Očekuje se da će Evropska centralna banka, kao i Fed, nastaviti zaoštravati monetarnu politiku, no veruje se da će usporiti tempo povećanja kamata.

(Index.hr)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com