DOLAR OJAČAO Kurs evra i dalje ispod nivoa jednog dolara

Na svetskim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta prošle nedelje je porasla, nakon pada nedelju dana pre, jer čelnici američke centralne banke poručuju da ne odustaju od agresivnog povećanja kamatnih stopa. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je prošle nedelje 0,2 posto, na 112,40 bodova. Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,6 posto, pa je cena eura skliznula na 0,9745 dolara.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Dolar i evro

Foto: shutterstock

Dolar i evro

Kurs dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0,4 posto, na 145,30 jena.

Blic preporučuje

Početkom nedelje dolar je bio pod pritiskom špekulacija da bi zbog slabljenja ekonomije američka, ali i druge centralne banke u svetu mogle usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Te špekulacije podržala je odluka australske centralne banke (RBA) u ponedeljak o povećanju kamata za samo 0,25 postotnih bodova, na 2,60 posto, dok se očekivalo povećanje od 0,50 postotnih bodova.

Foto: shutterstock

To je bilo šesto zaredom povećanje cene novca te banke, a njzini čelnici poručili su da situacija omogućava blaže zaoštravanje monetarne politike. To znači da procenjuju da inflacijski pritisci popuštaju.

RBA je prva velika centralna banka koja je procenila da je sada vreme da se uspori agresivni tempo povećanja kamata. To je potaknulo špekulacije da bi i Fed u jednom trenutku u četvrtom tromesečju mogao učiniti isto. Ne zaustaviti povećanje kamata, nego usporiti, kaže Anthony Saglimbene, strateg u kompaniji Ameriprise Financial.

No, ulagače je ubrzo razuverila Mary Daly, predsednica ogranka Feda u San Franciscu, koja je kazala da inflacija i dalje predstavlja problem i da centralna banka ostaje pri svojoj politici.

Put je jasan: podići ćemo kamatne stope u restriktivno područje i tu ih držati neko vreme. Predani smo tome da spustimo inflaciju i na tom ćemo putu ostati sve dok to zaista i ne postignemo, kazala je Daly.

I drugi čelnici Feda potvrdili su da je suzbijanje inflacije prioritet. Tako je Charles Evans, predsednik ogranka Feda u Chicagu, kazao da do kraja godine očekuje dalje povećanje kamata za 1,25 postotnih bodova jer su podaci o inflaciji razočaravajući.

A da Fed ima prostora za dalje zaoštravanje monetarne politike pokazali su podaci s američkog tržišta rada, objavljeni u petak. U septembru je, naime, broj zaposlenih porastao za 263.000, nešto više nego što se očekivalo. Pritom je stopa nezaposlenosti skliznula na 3,5 posto, dok se očekivalo 3,7 posto.

To su dobre vesti jer pokazuju da je tržište rada i dalje snažno i da ekonomija raste. No, po pitanju inflacije, to su loše vesti jer se može očekivati daljnji rast plaća, pa time i inflacijskih pritisaka.

Zbog toga se na tržištu novca sada procenjuje da će Fed na dvodnevnoj sednici 1. i 2. studenoga ponovno, već četvrtu sednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Foto: shutterstock

Evro i dalje ispod nivoa od 1 dolara

Očekuje se i daljnje povećanje kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB) na sednici u oktombru, moguće i za agresivnih 0,75 postotnih bodova jer inflacija u eurozoni ne popušta, pa se u proseku kreće oko 10 posto, rekordnog nivoa od kada taj blok postoji.

U takvim okolnostima, evro je početkom nedelje jačao, pa su trgovci u nekoliko navrata pokušali pogurati kurs evra iznad jednog dolara. No, nisu uspeli, pa je cena evra do kraja nedelje zaronila duboko ispod tog nivoa.

Mada i Fed i ECB podižu kamatne stope, dolar jača jer se procenjuje da ima više prostora za to, s obzirom da je američka privreda i dalje vrlo stabilno, dok je evropska pod pritiskom energetske krize.

Od početka godine dolar je u odnosu na korpu valuta ojačao oko 18 posto, pa je na putu najvećeg godišnjeg dobitka barem od 1970.-ih godina.

( See Biz )

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com