Dolar OJAČAO prema evru, funti i jenu

–Američki dolar je ojačao danas prema evru, britanskoj funti i jenu, vodjen procenama da će Federalne rezerve od decembra usporiti agresivni tempo povećanja ključne kamate, iako se na tržištima očekuje da će na sednici sledeće nedelje stopa biti dodatno podignuta za 75 baznih poena.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Evro je skliznuo prema dolaru za 0,2 odsto na 0,9941 dolara nakon pada od 1,0 odsto prethodnog dana, pošto na tržištima vlada obazrivost nakon, kako navodi Rojters, mlakih poruka Evropske centralne banke posle podizanja njenih kamatnih stopa za 75 baznih poena.

Blic preporučuje

Dolar je ojačao i prema funti za 0,4 odsto na 1,1516 dolara.

Bez obzira na današnje slabljenje, evro je, zahvaljujući dobicima početkom nedelje, na putu da zabeleži drugi uzastopni nedeljni rast prema dolaru, a funta treći, što je najduži niz nedeljnih pozitivnih rezultata funte od februara.

Jen je oslabio danas u odnosu na dolar pošto je Banka Japana (BoJ) ostala pri svojoj labavoj monetarnoj politici.

Foto: shutterstock

Dolar je, prema poslednjim podacima, porastao za 0,8 procenata prema japanskoj valuti na 147,43 jena, posle saopštenja BoJ-a da kamata na kratkoročne kredite ostaje na nepromenjenom nivou od minus 0,1 odsto i da će kretanje prinosa na 10-godišnje državne obveznice usmeravati ka nivou od oko nula posto, što se i očekivalo.

„Ne planiramo da podižemo kamatne stope niti da idemo u pravcu napuštanja labave monetarne politike u skorije vreme”, rekao je guverner BOJ-a Haruhiko Kuroda.

On je takođe naveo da će Japan promeniti politiku ako se približi inflaciji od 2 odsto, dodajući da će tržišta o tome biti svakako obaveštena.

Dolar je napredovao danas i prema švajcarskom franku, australijskom dolaru i norveškoj i švedskoj kruni.

(Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com