Nafta SKOČILA na skoro 97 dolara

Cene nafte su porasle danas nastavljajući oporavak sa prethodne sesije od skoro 3 odsto, pošto su optimizam u vezi s rekordnim izvozom “crnog zlata” iz SAD i znaci splašnjavanja straha od recesije prevagnuli nad zabrinutošću zbog slabe tražnje u Kini.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Podaci američke Uprave za energetske informacije pokazuju da je izvoz sirove nafte i naftnih derivata iz SAD skočio prošle nedelje za 2 miliona barela na 11,4 miliona barela dnevno, uprkos pritiscima Vašingtona na izvoznike da šalju manje goriva u inostranstvo i da povećavaju domaće zalihe.

Blic preporučuje

Evropska nafta Brent je poskupjela za 1,27 posto na kasnom popodnevnom trgovanju po srednjoevropskom vremenu na 96,91 dolar za barel, prema podacima sa portala oilprice.com, a američka WTI nafta je ojačala za 1,68 procenata na 89,39 dolara za barel.

Brige u vezi s kineskom potražnjom zauzdale su veći rast cena nafte.

S druge strane, slabljenje američkog dolara, koji je dotakao jednomesečni minimum prema vodećim rivalima, pružilo je podršku cenama nafte, jer slabiji dolar čini naftu jeftinijom kupcima koji imaju drugih valute i podstiče apetit investitora za ulaganjem u rizičniju imovinu.

(Nezavisne novine)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com