Dolar u 2022. OJAČAO prema korpi valuta oko 8 odsto

Na svetskim tržištima je vrednost dolara prema korpivaluta u 2022. godini porasla oko 8 odsto jer je američka centralna banka prednjačila po agresivnosti u povećanju kamatnih stopa kako bi suzbila visoku inflaciju.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je ove godine oko 8 odsto, na 103,50 poena, što je njegov najveći rast od 2015. godine.

Blic preporučuje

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao oko 6 odsto, pa je cena evra skliznula na 1,0705 dolara. Godinu dana pre evro je prema dolaru pao 7 odsto.

Kurs dolara prema japanskoj valuti skočio je, pak, u 2022. za 14,5 odsto, na 131,10 jena, što je njegov najveći rast od 2013. godine.

Foto: shutterstock

Jačanje dolara zahvaljuje se agresivnom povećanju kamata Feda u cilju suzbijanja inflacije u SAD-u, koja je polovinom godine dostigla najviše nivoe u više od 40 godina.

Fed je od marta povećao ključne kamatne stope za ukupno 4,25 postotnih bodova, u raspon od 4,25 do 4,50 odsto, što je njihov najviši nivo u poslednjih 15 godina.

Tako agresivno zaoštravanje monetarne politike Feda nije zabeleženo još od 1980-ih godina.

Fed će i u 2023. godini povećavati kamate, pa su procene čelnika centralne banke pokazale da bi konačna kamatna stopa, na kojoj će se zaustaviti ciklus povećanja kamata, mogla dostiči 5,1 odsto.

To znači da bi Fed u 2023. mogao povećati kamate za daljih 0,75 postotnih bodova, u raspon od 5 do 5,25 odsto.

Zbog agresivnog povećanja kamata Feda, dolarov indeks dostigao je u septembru najviši nivo u 20 godina, no od tada je izgubio oko 8 odsto. Ipak, u odnosu na početak 2022. dolarov indeks porastao je otprilike 8 odsto.

ECB povećala kamate za 2,5 postotnih bodova

U protekloj je godini i Evropska centralna banka (ECB) agresivno je zaoštrila monetarnu politiku.

Kako je inflacija u evrozoni dostigla najviše nivoe od kada taj blok postoji, ECB je povećala kamatne stope u četiri navrata, za ukupno 2,5 postotnih bodova.

To predstavlja oštri zaokret, s obzirom da je godinama vodila vrlo podsticajnu monetarnu politiku. Cnetralna banka nedavno je poručila da će zbog visoke inflacije morati i u 2023. povećati kamatne stope.

Foto: AP/ Mark Lennihan / Tanjug/AP

Premda su i američka i evropska centralna banka znatno povećale kamate, dolar je ojačao prema evru jer se smatra da Fed ima više prostora za zaoštravanje monetarne politike, s obzirom da je američka privreda ipak u boljoj situaciji od evropske, kojoj preti recesija zbog energetske krize.

Još je više dolar ojačao prema jenu, što je posledica vrlo popustljive monetarne politike japanske centralne banke kako bi podržala privredu.

No, poslednjih sedmica centralna banka počinje povlačiti deo podsticajnih monetarnih mera, pa je jen ponešto ublažio godišnji gubitak prema dolaru.

Američka je valuta u 2022. ojačala i prema gotovo svim ostalim najvažnijim valutama u svetu.

Tako je, primera radi, prema britanskoj funti kurs dolara porastao 10,7 odsto, a prema kineskom juanu 8,6 odsto.

(Izvor: SEEbiz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com