VOREN BAFET BOGATIJI OD BEZOSA Preti da pretekne i svog prijatelja Bil Gejtsa

Poznati američki investitor Voren Bafet ove godine je pretekao Džefa Bezosa na listi bogataša a sada preti da svrgne i Bila Gejtsa sa mesta drugog najbogatijeg Amerikanca, posle Ilona Maska.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Nati Harnik / Tanjug/AP

Slavni investitor i izvršni direktor Berkshire Hathawaya vredio je procenjenih 108 milijardi dolara na kraju trgovanja na berzi u četvrtak, prema Bloomberg Billionaires Indexu. Bezos, osnivač i izvršni direktor Amazona, pratio ga je sa bogatstvom od 107 milijardi dolara.

Blic preporučuje

Gejts, suosnivač Majkrosofta i jedan od Bafetovih bliskih prijatelja, ima procenjenu neto vrednost od 110 milijardi dolara. Čak ni Mask, izvršni direktor Tesle i Twittera, nije daleko ispred, s procenjenim bogatstvom od 138 milijardi dolara.

Na početku ove godine, Bafet je zaostajao za Maskom za preko 170 milijardi dolara, Bezosom za preko 90 milijardi dolara, a Gejtsom za preko 30 milijardi dolara. Nadmašio je Bezosa i smanjio jaz u odnosu na Gejtsa i Maska zbog relativnih performansi Berkshireovih deonica, koje čine oko 99 odsto Buffetove neto vrednosti.

Deonice Majkrosofta pale za skoro 30 odsto, a deonice Amazona prepolovile su vrednost ove godine, dok su Tesle pale skoro 70 odsto. Nasuprot tome, cena deonica Berkshirea porasla je oko 2 odsto, što znači da bi Bafetovo bogatstvo ove godine poraslo da nije donirao oko 5 milijardi dolara svojih deonica Berkshirea u dobrotvorne svrhe.

Bafet je od 2006. poklonio otprilike 52 odsto svojih deonica u Berkshire-u. Uz sve ostale donacije, da je zadržao svoj puni udeo od skoro 475.000 dionica klase A, one bi danas vredile 223 milijarde dolara, što bi ga dugo vremena činilo najbogatijom osobom.

Čak i sa umanjenim bogatstvom, Bafet zauzima peto mesto na Bloombergovoj listi najbogatijih ljudi na svetu. Francuski tajkun luksuzne robe Bernar Arno je broj 1 sa procenjenom neto vrednošću od 165 milijardi dolara, a treći je indijski industrijalac Gautam Adani sa procenjenom imovinom od 121 milijardom dolara. Gledano po nacionalnosti, ako Bafet izbaci Gejtsa sa 4. mesta, Mask će biti jedini Amerikanac koji je bogatiji od njega.

Investitori su ove godine napustili deonice rasta poput Majkrosofta, Tesle i Amazona u korist kompanija poput Berkshirea, suočeni s istorijskom inflacijom, rastućim kamatnim stopama i recesijom koja preti.

Bafetov konglomerat poseduje mnoštvo preduzeća, uključujući Geico i See’s Candies, kao i milijarde dolara vredne udele u javnim kompanijama kao što su Koca-Kola i Kraft Heinz. Investitori stoga njegov portfolio vide kao veoma dobro pozicioniranog i disperzovanog da može da izdrži svaki jači ekonomski pad.

(Investior)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com