Domaćoj IT industriji treba pet hiljada novih inženjera godišnje (AUDIO)

BEOGRAD –

Srbiji treba pet hiljada novih informatičkih inženjera godišnje da bi mogla da bude konkuretna na globalnom tržištu, ukazuju iz tog sektora. Poručuju da je zbog toga neophodno povećati ulaganja u domaćem IT sektoru sa sadašnjih 730 miliona evra godišnje na milijardu evra, kako bi se kadrovi zadržali u domaćim kompanijama.

audio icon

frilenser,kompjuter,internet

Domaćoj informatičkoj industriji nedostaje oko 15.000 inženjera da bi se naredne tri godine taj sektor razvijao i bio u toku sa svetskim trendovima, istakao je član Upravnog odbora jedne od najvećih softverskih kompanija u jugoistočnoj Evropi Asseco SEE (ASEE) Dejan Đokić na konferenciji “Izazovi na tržištu IT kadra” koja je prošle nedelje održana uz Beogradu.

U poslednjih 15 godina domaća informatička industrija je zabeležila ogroman rast, te je domaće tržište IT usluga dostiglo vrednost od oko 300 miliona evra i raste godišnjom stopom od oko 10%, dok je izvoz tog sektora u 2021. iznosio preko 1,7 milijardi evra, sa godišnjim rastom od čak 30%.

Međutim, većina njih posluju kao podizvođači (outsourcing) nekih od većih softverskih kompanija sa Zapada. Iz IT industrije ukazuju i da su zbog ograničenja iz pravno regulatornog okvira koja im otežavaju međunarodno poslovanje, mnoge kompanije osnivale entitete u drugim zemljama gde su ostajali i ostvareni prihodi, dok je prihod domaćih entiteta sveden na nivo pružanja usluga.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com