Privredni rast evrozone mogao bi pasti na nulu

“Videćemo značajno usporavanje privredne aktivosti u trećem i četvrtom kvartalu i mogli bismo se naći sa stopama rasta blizu nule”, rekao je de Guindos na jednoj konferenciji u ponedeljak, prenosi Rojters.

ekonomija, berza, analiza, recesija, trgovina, trgovanje, kapital, budzet, mere, analiza, kredit, porez, troskovi, novac, dug, dugovanje, finansije, oporezivanje, euro, dolar, dinar, pixabay

Ekonomska proizvodnja plaća ceh rastućih cena energije i gubitka ruskog prirodnog gasa, što povećava rizik od racionalizacije potrošnje energije tokom predstojeće grejne sezone. Visoke cene energenata podigle su godišnju inflaciju u evrozoni na 9,1 posto u avgustu, a procenjuje se da će ovog meseca dostići 9,6 procenata, što bi bio nov rekordno visok nivo u 19-članom valutnom bloku.

ECB je ranije ovog meseca podigla kamatne stope za čak 75 baznih poena u cilju borbe protiv inflacije, samo nekoliko nedelja nakon povećanja za 50 baznih poena.

Monetarni regulator evrozone je najavio dalje pooštravanje uslova zaduživanja, a analitičari očekuju novo podizanje ključnih kamata u oktobru i nastavak njihovog povećavanja na svakom sastanku ECB do sledećeg proleća.

De Gindos nije otkrio koliko će naredni potezi ECB-a biti agresivni, napominjući samo da će oni “zavisiti od pokazatelja” i naglašavajući da su inflatorni pritisci znatno ojačali poslednjih meseci.

On je prošle nedelje rekao da će ECB morati da nastavi da preduzima korake u borbi protiv inflacije jer usporavanje privrede amo po sebi nije dovoljno da obuzda rast potrošačkih cena.

“Tržišta smatraju da bi usporavanje ekonomije samo po sebi moglo da smanji inflaciju. Istini za volju, to nije ispravno. Monetarna politika mora da da svoj doprinos”, zaključio je de Gindois.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com