DRUGO POVEĆANJE KAMATE U 15 GODINA Švajcarska narodna banka podigla referentnu kamatnu stopu

Švajcarska centralna banka povećala je danas referentnu kamatnu stopu za 0,75 procenata, što je tek drugo povećanje u poslednjih 15 godina, prenosi Tanjug.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: blickwinkel Alamy / Profimedia

Time se švajcarska banka pridružila ostalim centralnim bankama koje zaoštravanjem monetarne politike pokušavaju zaustaviti rast cena, prenosi AP.

Blic preporučuje

Švajcarska centalna banka saopštila je da ne može isključiti dalja povećanja iznad tri četvrtine procenta “kako bi se osigurala stabilnost cena u srednjem roku”.

Današnjom odlukom referentna kamatna stopa je s minus 0,25 odsto, koliko je utvrđena u junu, prešla na plus 0,5, s ciljem obuzdavanja inflacije koja je u avgustu dostigla 3,5 odsto, prenosi AP.

Foto: Kevin George / Alamy / Profimedia

Inflacija u 19 zemalja koje koriste evro dostigla je u avgustu rekordnih 9,1 odsto, navodi američka agencija.

Potez švajcarske banke usledio je dan nakon što je američka centralna banka takođe povisila svoju referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine boda treći put zaredom i nagovestila nova povećanja.

Evropska centralna banka podigla je tri ključne kamatne stope za tri četvrtine procenta (svaka za 0,75 odsto) ranije ovog mjeseca, najveće povećanje do sada za 19 zemalja koje koriste evro, a Banka Engleske je pod pritiskom da učini isto na današnjem sastanku.

Osnovna kamatna stopa u Švajcarskoj godinama je minus 0,75 odsto, dok je centralna banka pokušavala obuzdati jačanje švajcarskog franka.

Nedavni porast vrednosti franka u odnosu na euro, na primer, naveo je mnoge švajcarske potrošače da pređu granicu i kupe benzin i drugu potrošnu robu u susednim zemljama poput Francuske ili Nemačke, koja je stoga relativno jeftinija, prema AP.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com