ECB PODIGLA KLJUČNE KAMATE Euribor se penje na 3 odsto, a evo i kada će se poskupljenje preliti na kredite u Srbiji

Upravni odbor Evropske centralne banke odlučio je na današnjoj sednici da podigne tri ključne kamatne stope za 50 baznih poena, tj. 0,5 odsto. Ovo je 4. povećanje kamatnih stopa ove godine. Kako se podizanje referentnih kamata direktno oslikava na Euribor za koji su vezani svi evrokrediti u Srbiji., koji je juče iznosio 2,5, i koji će nakon ovog poteza biti 3 odsto.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

European Central Bank profimedia-0507632156

Foto: Profimedia

European Central Bank profimedia-0507632156

Tako će kamate na glavne operacije refinansiranja biti 2,5 odsto, na marginalne kreditne olakšice 2,75 odsto, i na devizne olakšice 2, navode iz ECB. Kako piše na sajtu ECB, odbor je na osnovu revizija izgleda inflacije zaključio da će biti potrebe za još povećanja naredne godine.

Blic preporučuje

Ipak, ova poskupljenja ne oslikavaju se na rate kredita ljudi u Srbiji momentalno, već banke u Srbiji rate kredita usklađuju na tačno definisane datume, u zavisnosti da li su krediti koje građani plaćaju vezani za 1M, 3M ili 6M Euribor.

Ključni datumi

Tako se rate na kredite sa šestomesečnim euriborom, logično, usklađuju dva puta godišnje, tj. 30. juna i 31. decembra. Sa druge strane tromesečni euribor, se usklađuje kako mu i ime kaže, na svaka 3 meseca. Kod njega su ključni datumi: 31. mart, 30. jun, 30. septembar i 31. decembar.

Foto: shutterstock

Samim tim, rast od juna do sada, sem onih koji imaju drugačiji dogovor sa bankom, oni koji imaju kredit sa 6M Euriborom nisu do sada osetili, i za njih će rata poskupeti tek od januara 2023. godine.

Euribor već nekoliko meseci kontinuirano raste. Koliko dugo će još ići uzlaznom putanjom, misterija je i za struku, ali su predviđanja da bi 2024. trebalo očekivati stabilizaciju. I to je dobra vest o kojoj u poslednje vreme sve više stručnjaka priča i zvanično, a utemeljena je u prognozama daljeg kretanja inflacije.početka ove godine.

Prema mišljenju generalnog sekretara Udruženja banaka, Vladimira Vasića, koje je nedavno podelio za “Blic Biznis” to može da se desi već na proleće sledeće godine.

– I to ne samo kod nas, nego i svuda, upravo zbog ovih mera koje se preduzimaju i da se negde 2024. godine vratimo u granice normale, a to znači 3 odsto ciljane inflacije, +- 1,5 odsto i to je u programima svih centralnih banaka. rekao je Vasić.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com