Ministarka Đedović: Za nuklearne elektrane u Srbiji nemamo dovoljno znanja, iskustva i kadra

Ministarka rudarstva i energetika Dubravka Đedović poručila je danas da je potrebno da se puno pretpostavki ispuni da bi Srbija uopšte mogla da razmatra nuklearnu energiju za svoju energetiku.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Dubravka Đedović

Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug

Dubravka Đedović

Ona je rekla da za nuklearne elektrana sada Srbija nema dovoljno ni znanja ni iskustva ni kadra.

Govoreći o modularnim reaktorima istakla je da prema informacijama iz Velike Britanije ta tehnologija može biti dostupna 2029. ili 2030. godine.

Dodala je da je Srbiji potrebno 8-10 godina za školovanje ljudi koji bi mogli da upravljaju takvom tehnologijom, te da bi odmah moralo da se krene u školovanje.

Đedović je podsetila da je moratorijum na izgranju nuklearki u Srbiji na snazi duže od 20 godina.

“Svesni smo, da iako nemamo tu energiju, da se tehnologija veoma usavršavala. Danas je nuklearna energija, sa gasom, alternativa za energiju iz uglja, jer doprinosi smanjenju štetnih gasova. Nosi i svoje rizike, svega oko nuklearnog otpada”, rekla je ona.

Podsetila je da je usvajanjem Zakona o obnovljivim izvorima energije Srbija nedvosmisleno prioritet dala dekarbonizaciji, sa što više OIE.

“Zato je potrebno da imamo adekvatno balansiranje energetske mreže”, rekla je ona.

Ocenila je da je strategijska odluka države kako do više bazne energije, te da je jedna alternativa gas.

“Jedna od mogućih alternativa je i nuklearna energija. Ljudskog kadra za nju nemamo u dovoljnoj meri i kad bi krenuli da razmatramo ovo pitanje”, rekla je ona.

Đedović je istakla da Srbiji predstoji donošenje strategije energetskog sisitema za narednih 10 godina, te da će tu biti definisano kako želimo da upravljamo energetskim sistemom.

(Izvor: Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com