Ekonomiju koče potrošnja i problemi u industriji! Prognoze “Bundesbank” sve sumornije

Nemačka centralna banka Bundesbank procenila je da prognoze za Nemačku privredu postaju sve sumornije, ponajviše zbog slabe lične potrošnje građana i poteškoća u industriji.

Bundesbanka objavila sumorne prognoze za nemačku privredu

Foto: shutterstock

Bundesbanka objavila sumorne prognoze za nemačku privredu

– Nemački privredni učinak verovatno će lagano pasti i u trećem tromesečju 2023″, procenila je Bundesbanka u redovnom mesečnom izveštaju koje je predstavila u ponedeljak.

Blic preporučuje

Kada će građani početi više trošiti? Ne uskoro, procena je zbog stalno velikih poskupljenja. Gotovo je nemoguće računati na vidljive pozitivne impulse u ličnoj potrošnji, stoji u izveštaju.

Uprkos određenom usporavanju inflacije, snažnom rastu plata i dobroj situaciji na tržištu rada, privatna domaćinstva i dalje suzdržano troše, kažu ekonomisti Bundebanka.

Međugodišnja inflacija u Nemačkoj od 6,1 odsto

Foto: Shutterstock / Ringier

Međugodišnja inflacija u Nemačkoj od 6,1 odsto

U avgustu je međugodišnja inflacija u Nemačkoj od 6,1 odsto bila jedva nešto niža od julske, koja je iznosila 6,2 odsto.

Takozvani harmonizirani potrošački indeks (HVPI), koji Evropska centralna banka koristi kao merilo za svoju monetarnu politiku u evrozoni, u avgustu je u Nemačkoj iznosio 6,4 odsto.

No, Bundesbank očekuje da će idućih meseci pasti i stopa rasta cena prema HVPI-u i bazna inflacija, koja ne uključuje cene energije i hrane.

– Ipak, zbog snažnog rasta plaća, stopa inflacije verovatno će ostati znatno iznad dva odsto u srednjem roku”, navela je središnja banka.

Smernica Evropske centralne banke o inflaciji za zemlje u evrozoni je do dva odsto.

Pored nemačke privrede, nemačka industrija takođe trpi posledice značajnog poskupljenja energije i sirovina.

– Osim suzdržanosti u ličnoj industriji potrošnji, na nemački privredni rast utiču sve intenzivnije slabosti u industriji”, stoji u mesečnom izveštaju. Skromne i još manje narudžbina, kao i topljenje postojećih rezervi naručenih poslova u industriji, sve se jasnije osećaju, objavila je Bundesbanka.

(Izvor: SEEbiz/DPA)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com