Stvari koje radite kod kuće, određuju vam dan na poslu: 3 večernja rituala za svakodnevni uspeh

Ako želite da budete produktivniji na poslu, možda ćete morati da promenite svoju rutinu posle posla. Tako bar savetuje Džejms Klir, stručnjak za donošenje odluka i autor bestselera Njujork Tajmsa “Atomske navike”. Klir, koji je proučavao formiranje navika i lično poboljšanje više od jedne decenije, kaže da vaše navike 17 do 9 sati mogu imati značajan uticaj na vaš učinak u periodu od 9 do 17 sati.

Klir:

Foto: shutterstock

Klir: “Stvari koje radite kod kuće, određuju vam dan na poslu “

– Svi imamo neke navike i ponašanja koja utiču na to kako se osećamo i kako funkcionišemo. Stvari koje radite kod kuće, određuju vam dan na poslu – rekao je Klir.

Blic preporučuje

On objašnjava da je sve povezano.

– Ako ne spavate dobro kod kuće, teško je dobro raditi na poslu. Ako ste rasejani kod kuće i vaše vreme je podeljeno, nemate toliko kapaciteta posao – kaže on.

Klir kaže da je moguće optimizovati navike kod kuće uz neke jednostavne promene u načinu života.

Napravite zone sa svrhom

Pokušaj da odgovorite na mejlove iz kreveta nije sjajna ideja: povezivanje spavanja i rada sa krevetom otežava vašem mozgu da analizira koju radnju treba da uradi kada ste u krevetu.

– Recimo da pokušavate da izgradite novu naviku čitanja. Ali kad god sednete na kauč, shvatite da nemate fokus i uključujete TV. Umesto toga, pokušajte da napravite “zonu za čitanje” tako što ćete postaviti stolicu ili kutak koji je udoban, primamljiv i okrenut od ekrana.

Možete da primenite istu vrstu filozofije na bilo koju naviku koju pokušavate da izgradite. Što je navika više vezana za određeni kontekst, što je više vezana za namensku zonu u kojoj to radite, veća je verovatnoća da će se ta navika zadržati – rekao je Klir.

Povećana upotreba telefona može usporiti vaš profesionalni uspeh

Foto: Miomir jakovljević / Ringier

Povećana upotreba telefona može usporiti vaš profesionalni uspeh

Ograničite vreme pred ekranom

Ako provodite previše vremena na telefonu, niste jedini. Trideset i jedan odsto odraslih u SAD, više od 80 miliona ljudi, je na mreži “skoro stalno”, kaže se u istraživanju Pev Research Center-a iz 2021. godine.

Ali povećana upotreba telefona može usporiti vaš profesionalni uspeh.

– Izbori koje donosite na telefonu dok ste kod kuće često na kraju oblikuju mesto na kome provodite vreme tokom radnog dana – rekao je Klir.

Većina ljudi proverava svoj telefon svakih 15 minuta ili manje, čak i ako nemaju upozorenja ili obaveštenja.

– Izgradili smo ovaj sloj anksioznosti oko upotrebe tehnologije, da ako ne pogledamo šta se dešava onoliko često koliko mislimo da bi trebalo – propuštamo – kaže on.

Da biste skratili vreme ispred ekrana, odredite određeno vreme za korišćenje mobilnog telefona, isključite nepotrebna obaveštenja, odložite svoj uređaj dalje od kreveta noću i skinite aplikacije koje vas ometaju.

Fokusirajte se na osnove

Ako želite da uspete na poslu, ne preskačite osnove – dobar san, zdrava hrana vežbanje. Ovo može izgledati smešno, ali više od jedne trećine odraslih u SAD spava manje od sedam sati po noći.

Manje od 15 odsto odraslih u SAD ispunjava preporučeni unos voća i povrća, pokazao je izveštaj iz 2019. godine. A samo 28,3 odsto muškaraca i 20,4 odsto žena redovno vežba, pokazuju podaci Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku za 2020. godinu.

Unošenje “malih promena”, poput dodavanja drugog voća ili povrća u tanjir, ili odlazak u desetominutne šetnje, može vam pomoći da stalno napredujete ka dobrim navikama i zdravijim rutinama.

(Izvor: Telegraf Biznis)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com