Erdogan imenovao novu guvernerku Centralne banke: Da li će Turska sada napraviti zaokret u monetarnoj politici?

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan imenovao je Hafize Gaje Erkan za novu guvernerku centralne banke Turske (TCMB).

Hafize Gaje Erkan je nova guvernerke Turske centralne banke

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Hafize Gaje Erkan je nova guvernerke Turske centralne banke

Imenovanje Erkanove, koja je po struci finansijski inženjer, signal je da se Turska polako vraća tradicionalnoj monetarnoj politici i zatezanju ekonomije, nakon nekoliko godina smanjivanja kamatnih stopa.

Blic preporučuje

Erkan je već peta osoba na čelu TCMB u poslednje četiri godine, a nije poznato da ima prethodno iskustvo sa monetarnom politikom. Dosadašnju karijeru je gradila pre svega u SAD.

Imenovan i novi ministar finanasija

Novi ministar finansija je priznati stručnjak Mehmet Šimšek, koji je pristalica tradicionalne ekonomske politike, tako da se očekuje postepeno povećanje kamatnih stopa koje bi moglo da ponovo privuče strane investitore.

Erdogan je prethodnih godina insistirao na obaranju referentne kamatne stope, sa 19 odsto na 8,5 odsto u 2021. godini, što je dovelo do ogromnog rasta inflacije u zemlji, podseća britanska agencija.

Turska lira je na svom istorijskom minimumu, a američki dolar juče se prodavao za 23,5 lire. Nejasno je koliko će Erkan i Šimšek biti nezavisni od Erdoganovog uticaja, smatraju analitičari. Poslednji guverner TCMB koji je podigao referentne kamatne stope u Turskoj je otpušten nakon samo pet meseci.

(Izvor: Reuters)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com