EU: Ekonomske veze Turske i Rusije “razlog za veliku zabrinutost”

EU je zabrinuta što Turska održava bliske veze s Rusijom uprkos ratu u Ukrajini i strogim sankcijama Zapada protiv Moskve, piše nemačka agencija dpa.

Izvor: Index

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Sve dublje ekonomske veze između Turske i Rusije su “razlog za veliku zabrinutost”, rekao je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj u pismu Evropskom parlamentu, objavila je nemačka medijska grupa Funke, a prenosi Indeks.

Drugi razlog za zabrinutost predstavlja nastavak turske politike da se “ne pridružuje restriktivnim merama protiv Rusije”, koje je uvela Unija, stoji u pismu.

Borrelj je istakao da EU i Turska čine carinsku uniju, koja dozvoljava slobodni protok roba, koje mogu biti korišćene i u civilne i u vojne svrhe. Važno je da Turska Rusiji ne ponudi bilo kakav način da zaobiđe sankcije, upozorio je Borrelj.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan namerava da razgovara s ruskim i ukrajinskim kolegama u nedelju kako bi raspravio “jačanje” sporazuma Ujedinjenih naroda o crnomorskom koridoru za žito. Do telefonskih poziva s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim dolazi usred dugotrajnih problema vezanih za julski sporazum, u kojemu su posredovali UN i Turska.

Sporazum, nedavno produžen do sredine marta, dozvoljava izvoz ukrajinskog žita kroz crnomorski koridor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com