Lavrov: Nema nikakve geopolitičke igre u stvaranju “gasne unije”

U ideji stvaranja gasne unije između Rusije, Kazahstana i Uzbekistana nema nikakve geopolitičke igre, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Izvor: Tanjug

Foto: epa, SERGEI ILNITSKY

Foto: epa, SERGEI ILNITSKY

“Trenutno se razgovara o inicijativi za formiranje gasnog projekta između Rusije, Kazahstana i Uzbekistana. Analitičari, posebno na Zapadu, odmah su počeli da govore da je to neka vrsta političke ili geopolitičke igre.

“Nema nikakve igre ovde”, rekao je Lavrov u intervjuu za kazahstanski TV kanal “Khabar 24”.

On je dodao da su Moskva, Astana i Taškent susedi sa zajedničkim sistemom prenosa gasa.

“Ti isti susedi su zainteresovani da obezbede snabdevanje gasom, uzimajući u obzir sezonske ‘pikove’ potrošnje. Pre neki dan sam pročitao izveštaj da je iznenada došlo do nestašice struje u Uzbekistanu. Evo konkretnog primera kada bez ikakve politizacije i ideologije treba da iskoristimo našu saradnju za rešavanje praktičnih pitanja, a sve u interesu naših građana”, dodao je Lavrov, prenela je RIA Novosti.

Predsednici Rusije i Kazahstana Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev krajem novembra razgovarali su o stvaranju “trilateralne gasne unije”, uz učešće Uzbekistana radi koordinacije akcija u transportu ruskog gasa preko teritorija Kazahstana i Uzbekistana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com