EU KREĆE U BORBU PROTIV RASTA JAVNOG DUGA Evropska komisija predstavila reformu fiskalnih pravila

Evropska komisija je danas usvojila reformu fiskalnih pravila EU, smatrajući da su promene potrebne zbog porasta javnog duga u zemljama Unije, a koji je rezultat mera podrške domaćinstvima i firmama za vreme pandemije Kovid-19.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Jean-Francois Badias / Tanjug/AP

.

Zemlje EU se sada suočavaju sa znatno višim nivoima duga i deficita koji se veoma razlikuju“, rekao je potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis na konferenciji za novinare.

Blic preporučuje

Promena koju predlaže Komisija se udaljava od sadašnje obaveze godišnjeg smanjenja duga ako je on iznad 60 odsto BDP-a i treba da pokaže da vlade imaju svoje planove duga, a ne da ih vide kako nametnute od Komisije.

Dombrovskis je naglasio da dolaze i novi izazovi kao što su zelena i digitalna tranzicija, te da će pitanje snabdevanja energijom zahtevati od nas da napravimo velike promene i ulaganja u godinama koje dolaze.

On je dodao da bi se fiskalna pravila fokusirala na smanjenje duga tamo gde je visok, a na osnovu sopstvenih planova država članica, koje, kako navodi, moraju da poštuju jasne uslove EU.

Inače, dosadašnja pravila su bila deo Pakta za stabilnost i rast, usvojenog 1997. i koji je bio priprema za uvođene evra kao zajedničke valute 1. januara 1999. Cilj tih pravila je bio da osiguraju da zemlje u Evropskoj uniji vode zdravu javnu finansijsku politiku i koordinaciju fiskalne politike.

Međutim, poštovanje tih pravila u vreme pandemije je napušteno da ne bi izazvalo kolaps evropske ekonomije koja je morala da se zaduži da bi pomogla domaćinstvima i preduzećima.

(Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com