NEMAČKOJ FALI RADNIKA Deficit radne snage veći izazov od inflacije

Nedostatak kvalifikovane radne snage je, pored problema vruće inflacije i preskupe energije, najveći izazov za srednja poduzeća u Nemačkoj, ocenio je u utorak Institut za mala i srednja poduzeća (IfM). Pozivajući se na anketu na više od 1.000 menadžera tokom jula i avgusta, IfM navodi da je njih 36 posto kao najveći izazov navelo sve izraženiji deficit kvalifikovanih radnika.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Na drugom mestu s 28,2 posto je izazov klimatskih promena i održivosti, ispred snabdevanja energijom s 22,9 posto i digitalizacije s 14,9 posto. Inflacija i energetska kriza zauzele su tek peto mesto u istraživanju s 12 posto.

Blic preporučuje

“Ispitanici su tokom naše ankete jasno odgovarali na pitanja o krizi i inflaciji, no ipak su kao najveći izazov opisali problem nedostatnog broja kvalificiranih radnika i demografske promene”, rekla je Annette Icks iz IfM-a.

Neka od ispitanih poduzeća problem nedostatka novih radnika već opisuju kao ključni problem opstanka poslovanja.

(DPA/See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com