EU POSTIGLA DOGOVOR O CARINI NA CO2 Prvi takav Zakon u svetu cilja da podigne cene uvoza čelika, cementa, struje, đubriva…

Posle celonoćnih pregovora, Evropska unija je danas postigla politički dogovor o uvođenju carine na uvoz robe kao što su čelik i cement, tokom čije se proizvodnje emituje znatna količina ugljen-dioksida.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: shutterstock

.

To je prvi dogovor takve vrste u svetu, koji ima za cilj da podrži evropske industrije na putu dekarbonizacije.

Pregovarači iz zemalja EU i poslanici Evropskog parlamenta postigli su jutros oko 5:00 sati u Briselu dogovor o Zakonu za uvođenje carine na emisije CO2 kod uvoza gvožđa i čelika, cementa, đubriva, aluminijuma i električne energije, izveštava Rojters.

Kompanije koje uvoze tu robu u EU moraće da kupe sertifikate za pokriće emisije CO2, “ugrađene” u te proizvode.

Ova šema je osmišljena tako da isti trošak za CO2 važi za kompanije u inostranstvu i za domaće industrije- od kojih su ove potonje već u obavezi da kupuju dozvole na tržišta ugljenika EU za zagađenja koja one emituju.

Mohamed Čahim, vodeći pregovarač Evropskog parlamenta o ovom zakonu, smatra da će ova carina biti ključna za napore EU u borbi protiv klimatskih promena. ”

To je jedini mehanizama koji imamo da podstaknemo naše trgovinske partnere da dekarboniziraju svoju proizvodnu industriju”, rekao je Čahim.

Cilj nameta je da spreči podrivanje evropske industrije uvozom jeftinije robe, proizvedene u zemljama sa labavim ekološkim propisima. Primenjivaće se i na uvezeni vodonik, koji nije bio u inicijalnom predlogu EU, a za šta su se u pregovorima izborili zakonodavci EU.

Detalji o zakonu, uključujući datum početka njegove priimene, biće utvrđeni kasnije ove nedelje u okviru pregovora o reformi tržišta ugljenika u EU. Trenutno, EU daje domaćoj industriji besplatne dozvole za CO2 da bi je zaštitila od strane konkurencije, ali planira postepeno ukidanje besplatnih licenci s postupnim uvođenjem carine na CO2.

Brisel kaže da bi pojedine zemlje mogle biti izuzete, ako imaju klimatske politike koje su ekvivalentne EU, pri čemu navodi da bi Sjedinjene Države mogle da izbegnu taj namet po ovom osnovu. Plan EU naišao je na kritike nekih zemalja, uključujući Kinu, i dolazi u vreme pojačanih trgovinskih tenzija između Brisela i Vašingtona.

Podsećamo, u međuvremenu je došlo i do poskupljenja bakra, metala koji se tradicionalno smatra vodećim pokazateljem ekonomskog prosperiteta.

(Telegraf Biznis)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com