Evo 5 načina da ostvarite PASIVNI PRIHOD

Iako zarada na ovaj način ponekad zahteva dodatne pripreme (a ponekad i novčano ulaganje), kada jednom uspostavite sporedni posao ili izvor prihoda, možete zarađivati pristojan novac iz meseca u mesec.

Blic preporučuje

Postoji mnogo načina za ostvarivanje pasivnog prihoda. Možete ga zaraditi ulaganjem, iznajmljivanjem raznih sredstava drugima, korišćenjem mogućnosti oglašavanja ili samo unovčavanjem znanja i veština koje već imate. Čak i deljenje fotografija vaših omiljenih putovanja može biti način da zaradite dodatni novac, ako to učinite kako treba.

Posjedovanje pasivnog toka prihoda može vam pomoći pri odlasku u penziju, obezbediti sredstva za otplatu dugova ili štednju za dugoročni cilj, ili, u nekim slučajevima, čak vas u potpunosti finansirati.

Džuli Marfi, sertifikovani finansijski planer u JMC Wealthu u Čikagu, svedoči o uspehu mnogih klijenata s pasivnim tokovima prihoda. Ključ njihovog uspeha? „Morate biti u onom što vam lično odgovara“, kaže ona. “Cela priča je o tome šta je to što podržava život koji želite da kreirate i živite za sebe.”

Foto: M.Mitrović / RAS Srbija

Ako ste zainteresovani za zaradu pasivnog prihoda, evo nekoliko jedinstvenih ideja za istraživanje.

1. Prodajte svoje slike

Snimanje fotografija i njihova prodaja web stranicama sa stock fotografije kao što su “Shutterstock”, “Alamy”, “Getty Images” i “iStock Photo” je jedan od jednostavnih načina za ostvarivanje pasivnog prihoda.

Snimite fotografije, uverite se da zadovoljavaju specifikacije stranice (dimenzije, veličina, itd.), učitavajte ih i dodajte povezane ključne reči kako biste im pomogli da se pojave u rezultatima pretraživanja. Kad god korisnik licencira jednu od vaših fotografija, dobijate deo prodaje. “Alamy”, na primer, nudi od 17 odsto do 60 odsto cene licenciranja slike pri svakoj prodaji.

Dugogodišnji entuzijasta putovanja Kevin Mersije počeo je sa prodajom fotografija 2015. godine, nakon što ga je putovanje u Singapur inspirisalo za fotografisanje. Njegov foto blog sada u proseku ima oko 100.000 pregleda stranica mesečno, a on u proseku zarađuje 75 dolara po kupljenoj licenci za sliku. Novac mu omogućava da putuje više i daje mu fleksibilan raspored rada.

„Jedini trošak kojeg se mogu setiti je novac koji sam morao potrošiti na svoju kameru i opremu“, kaže Mersije. “Dobra kamera neće definisati vaše fotografske veštine, ali ih sigurno može poboljšati.”

Ako ste tek počeli da snimate fotografije, Mersije preporučuje korišćenje YouTube-a i drugih besplatnih internetskih resursa kako biste usavršili svoj zanat.

„Ovo mi je pomoglo da napravim kreativnije, privlačnije i uočljivije fotografije“, kaže Mersije. “Sada mogu prodati gotovo svaku fotografiju na internetu – od ulične fotografije do slika hrane i životinja.”

Prednosti:

 • Lako za početak snimanja i prodaje fotografija;
 • Svaka fotografija nudi potencijal za dugoročni preostali prihod;
 • Može se obaviti s bilo kojeg mesta.

Nedostaci:

 • Zahteva naprednu veštinu fotografisanja;
 • Priprema slika i dodavanje ključnih reči može oduzeti mnogo vremena;
 • Može biti potrebna dodatna oprema.

2. Iznajmite svoj automobil

Ako posedujete automobil, postoji nekoliko načina na koje ga možete pretvoriti u održiv tok pasivnog prihoda. Jedna opcija je” umotati” ga u reklame. “Wrapify”, “Nickelytics” i “Carvertise” su tri kompanije koje nude ove usluge (iako su poslednje dve samo za vozače koji dele vožnju i dostave).

Uz “Wrapify”, preuzimate aplikaciju, kreirate profil i uparujete se s reklamnim kampanjama na osnovu toga gde idete i vremena kada ste na putu. Nakon što odaberete kampanju, vaš automobil je omotan reklamom odgovarajuće kompanije i možete početi sa zaradom.

Druga opcija je deljenje automobila. Funkcioniše slično kao što “Airbnb” radi za nekretnine: Ponudite svoj automobil, uključujući fotografije i detalje o unutrašnjosti, kilometraži benzina i pogodnostima, a korisnici se mogu prijaviti da ga posude uz dnevnu naknadu.

Prednosti:

 • Nije potrebna dodatna oprema (sve dok posedujete auto);
 • Može proizvesti dovoljno da pokrije plaćanje vašeg automobila ili osiguranje,
 • Možete odabrati ko će posuditi vaš automobil i koje reklamne kampanje ćete postaviti na njega.

Nedostaci:

 • Reklamne kampanje i potražnja za vašim vozilom nisu zagarantovani;
 • Može povećati habanje vašeg vozila;
 • Može povećati mogućnost nesreća i oštećenja.

3. Investirajte u dividende

Neke kompanije kojima se javno trguje redovno isplaćuju dividende – u suštini deo svog profita – akcionarima. Ove dividende su obično samo mali iznos po deonici, ali kako ulažete više (ili kompanija postaje profitabilnija), taj prihod će rasti. Takođe možete odlučiti da reinvestirate svoje dividende, povećavajući svoj udeo u kompaniji i potencijalno svoje dividende još više.

Foto: shutterstock

– Najuspešniji put ka stvaranju i rastu pasivnog prihoda među mojim klijentima bilo je ulaganje u deonice koje ne samo da isplaćuju dividendu, već imaju i evidenciju rasta dividende – kaže Tomi Tompson Junior, serifikovani finansijski planer u Innovative grupi u Atlanti.

Najveća prednost ulaganja u dividende je „nedostatak održavanja“, kaže Tompson. Sve dok birate deonice u kompanijama koje su konstantno profitabilne, trebalo bi da redovno imate zaradu od svojih ulaganja.

Prednosti:

 • Redovne isplate, obično na godišnjoj osnovi;
 • Može vam omogućiti da dodatno povećate svoje dividende ako ih odlučite reinvestirati.

Nedostaci:

 • Isplate variraju u zavisnosti od toga kako kompanije u koje ste uložili rade;
 • Možda će biti teško odabrati ulaganja ako niste dobro upućeni u tržište deonica;
 • Investicije bi mogle izgubiti vrednost tokom vremena.

4. Iznajmite delove svoje imovine

Oglas na “Airbnb” ili nekoj drugoj platformi nije jedini način da zaradite pasivni prihod od svog doma. Brojne kompanije vam omogućavaju da unovčite i druge delove svoje imovine, ukoliko živote u SAD.

Ako, na primer, imate bazen, “Swimply” vam omogućava da ga iznajmite po satu. Uz “Neighbor” možete iznajmiti neiskorišćeni prostor za skladištenje, poput garaže, tavana, podruma ili čak ormara, dok “Pavemint” čini isto za dodatni parking. Možete čak pretvoriti svoje dvorište u igralište za pse koristeći “Sniffspot”.

Prednosti:

 • Proces registracije traje samo nekoliko minuta;
 • Bez troškova unapređenja;
 • Nije potrebna dodatna oprema.

Nedostaci:

 • Potencijal zarade može uveliko da varira;
 • Može povećati mogućnost oštećenja vaše imovine;
 • Zahteva redovno održavanje vašeg bazena, skladišnog prostora, prilaza ili dvorišta.

5. Podelite svoju stručnost

Ako imate specijalizovano znanje ili veštine u nekoj oblasti, možda ćete to moći da pretvorite u pasivni tok prihoda. Jedna od opcija je kreiranje YouTube kanala za edukaciju drugih.

To je ono što je grafički dizajner Nik Saporito uradio kada je pokrenuo svoje “YouTube” kanale, “Logos By Nick” i “Design Made Simple” , 2015. i 2017. Saporito sada ima skoro 600.000 pratilaca na oba kanala, a njegovi videozapisi o kreiranju GIF-ova, uklanjanju pozadina fotografija, i druge različite strategije dizajna prikupile su milione pregleda.

„Sada zarađujem za život isključivo od pasivnog prihoda koji sam izgradio oko svojih veština“, kaže Saporito.

Saporitov YouTube kanal nije ga podržavao od početka. Pre nego što možete unovčiti svoje video zapise oglašavanjem, trebaće vam najmanje 1.000 pretplatnika i ukupno 4.000 sati gledanja.

„Što se tiče plate, ona varira u zavisnosti od industrije“, kaže Saporito. “Neke industrije imaju zaista dobre cene oglasa, dok druge slabo plaćaju. Za tutorijale za grafički dizajn, moja prosečna cena oglasa je oko 6 dolara za svakih 1000 pregleda. Dakle, kanal koji dobije 100.000 pregleda mesečno bi zaradio oko 600 dolara mesečno. Ako dvaput sedmično učitavate dobro istražene video zapise, mogli biste to postići za godinu ili dve.”

Ako “YouTubing” nije strategija koja vas zanima, deljenje svoje stručnosti kroz e-knjige, online kurseve ili odgovaranje na online pitanja je još jedna opcija. Na “JustAnsweru”, na primer, možete zaraditi u proseku od 2.000 do 7.000 dolara mesečno odgovarajući na pitanja u svom polju stručnosti. Primeri stručnjaka koji su trenutno na stranici uključuju advokate, veterinare i mehaničare.

Prednosti:

 • Omogućava vam da unovčite stručnost koju već imate;
 • Svaki video ili e-knjiga nudi potencijal za dugoročni preostali prihod;
 • Bez troškova.

Nedostaci:

 • Može potrajati neko vrijeme da se kvalifikujete za unovčavanje videa na “YouTube-u”;
 • Zahteva određeni nivo stručnosti.

Podešavanja

Postoji mnogo načina za stvaranje pasivnog prihoda. Ali bez obzira da li unovčavate veštine ili sredstva koja već imate ili se širite u novo polje, oni koji su bili tamo kažu da je sve u podešavanjima.

Foto: shutterstock

Budite spremni da obavite posao unapred—u snimanju sjajnih fotografija, odabiru pametnih kampanja za omotavanje automobila ili učitavanju mnoštva videozapisa koji će odjekivati ​​godinama koje dolaze. Ako to možete, pasivni prihod je realna mogućnost.

“Najveći savet koji bih mogao dati nekome ko želi da se upusti u ovo je da bude uporan i da ima razumna očekivanja”, kaže Saporito. „Stvaranje pasivnog prihoda više liči na dugoročnu investiciju za koju je potrebno strpljenje nego na nastup za brzu zaradu.”

(Izvor: Fortune/Investitor)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com