Evo 5 saveta kako da postanete uspešan CEO u kompaniji

Prihvatanje izvršne pozicije ne rezultira automatskom transformacijom. Sada, nakon 30 godina iskustva, Lu Tejlor se oseća sigurnije nego ikada, ali je i dalje podložna sumnji u sebe. Takođe, kako je priznala, stekla je samopouzdanje na teži način putem pokušaja i grešaka.

Blic preporučuje

,,Očigledno, da sam mogla da se vratim i uradim sve to ponovo, postoje stvari za koje bih volela da mi je neko rekao – iskreno, neko bi mogao, ali ja sam bila mlađa, željna i spremna da izgradim svoj put“, rekla je ona.

Ako se spremate da započnete svoje putovanje kao izvršni direktor, udahnite nekoliko puta duboko. Naravno, put je težak, ali ništa u životu, što vredi, ne dolazi bez izazova. Znajte da ste sposobni.

Foto: Goran Šurlan / Ringier

,,Kada sam počinjala, bilo je nekoliko stvari koje bih volela da sam znala. Sada, naoružana dugogodišnjim iskustvom, mogu da podelim sa vama one lekcije koje sam želela da imam. Nadam se da će vam moj savet pomoći da izbegnete neke od izazova sa kojima sam se susrela na ovoj intenzivnoj i neverovatnoj CEO poziciji“, dodala je ona, piše Entrepreneur.

1. Zaposlite stručnjake

Vaš tim je vaša najvrednija imovina. Tim Lu Tejlor je započeo kao mali, sa šačicom osoblja koje pokriva više odeljenja, uključujući i nju. Ali tokom godina, angažovala je neke od vrhunskih stručnjaka u industriji. Ona je istakla da nastoji da angažuje najbolje u poslu kako bi pružila uslugu najvišeg kvaliteta.

Nije sramota priznati da nešto ne znaš; to te ne čini manje vođom. Ako ništa drugo, prepoznavanje gde vaša stručnost može pasti je značajna liderska veština jer osigurava da uvek stavite kompaniju i tim ispred svog ega, objasnila je Tejlor.

Pravi lider je dobar onoliko koliko je dobar njegov tim. Ako želite da budete priznati i hvaljeni izvršni direktor, uvek pronađite članove tima koji jačaju poziciju kompanije.

2. Nikad ne prestajte da učite

Kontinuirano učenje je jedna od najvažnijih stvari koju izvršni direktor može da učini za sebe, svoj tim i na kraju svoju kompaniju.

,,Naš tim održava kontinuirane sesije učenja tokom cele godine za osoblje i liderski tim. Za sebe, blokiram vreme tokom nedelje da čitam o novim dešavanjima u industriji i tražim savet od pouzdanih savetnika“, kazala je Lu.

Foto: shutterstock

Deo onoga što razlikuje uspešne izvršne direktore od drugih lidera je njihova motivacija i želja da stalno poboljšavaju sebe i kompaniju. Izvršni direktor uvek traži sledeću veliku stvar koja će napraviti talase u industriji ili kompaniji. Žele da im oči i um budu otvoreni za inovativne ideje i talenat. Uspešni izvršni direktori uvek traže načine da povećaju i unaprede svoje znanje.

3. Kritika dolazi sa akcijom

Kao izvršni direktor, morate shvatiti da kritika dolazi sa akcijom. Ljudi će se uvek osećati kao da su mogli da donesu bolju odluku. Morate da verujete sebi i da imate veru u svoju sposobnost da donosite najbolje odluke za kompaniju.

Većina problema ima više rešenja, i svako će imati prednosti i nedostatke. Uspešan izvršni direktor može da odmeri prednosti i nedostatke i da preduzme odlučnu akciju. Iako se čini kao veliki pritisak – a jeste – možete donositi tako izazovne odluke jer nikada niste sami. Svaki izvršni direktor ima podršku drugih rukovodilaca, menadžera i članova tima.

4. Uzmite u obzir razmišljanje zaposlenih

Jedan od ključeva uspešne karijere je da nikada ne zaboravite na razmišljanje zaposlenih. Svi izvršni direktori moraju da se sete odakle su došli i da priznaju važnost svake pozicije i svakog člana tima, napomenula je Lu Tejlor.

Pravi uspeh leži u sposobnosti izvršnog direktora da ostane skroman i da ceni svoju poziciju. Kao izvršni direktor, vi ste samo jedan član celokupne populacije kompanije. Zapamtite i oslonite se na one oko sebe i biće vam dobro, objasnila je.

5. Svaki uspešan CEO pravi greške

Konačno, znajte da ćete kao izvršni direktor prvi put praviti greške, ali niste sami. Svaki uspešan izvršni direktor mora da nauči u svojoj prvoj izvršnoj ulozi.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Isticaćete se uz dovoljno prakse i posvećenosti poziciji; samo održavajte spremnost da slušate i učite, savetuje Lu.

Iako CEO pozicija dolazi sa izazovima i periodom prilagođavanja, ona i dalje ispunjava i daje energiju.

,,Kada se osvrnem na svoju karijeru i kako je sve dovelo do ovog trenutka, mogu iskreno da kažem da sam zahvalna i još uvek se radujem onome što će doneti sutra. Ako se sećate ovih lekcija, radovaćete se i putovanju do izvršnog direktora“, zaključila je Lu Tejlor.

(Izvor: BIZLife)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com