Evo kako IZBEĆI GREŠKE U GOVORU TELA koje se možda dešavaju na poslu

U svakodnevnom poslovanju, deljenju prostora s drugima, ali i u razgovoru ponekad stvari koje ne govorimo mogu biti rečene kroz našu neverbalnu komunikaciju.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Svesno ili nesvesno vaš govor tela može kod drugih da stvori utisak nesigurnosti, manjka zainteresiranosti za temu, ali i manjka samopouzdanja. Kako vaš način neverbalne komunikacije ne bi stajao na putu do vašeg napredovanja, ali i kako biste se lakše izborili za iznošenje mišljenja i ideja, važno je imati dobar stav tokom sastanaka i u svakodnevnim poslovnim situacijama.

Blic preporučuje

U tome vam može značajno pomoći vaše držanje, izrazi lica, pa čak i način sedenja. Prema Time magazinu postoji 6 grešaka u neverbalnoj komunikaciji i govoru tela koje nesvesno radimo, a mogu suptilno poslati pogrešnu poruku. Koje su to, otkrijte u nastavku.

Loše držanje i pogrbljenost

Osim što je pogrbljenost i sjedenje u neugodnom položaju loše za naše fizičko zdravlje i može voditi do problema s kičmom, ovaj položaj tela se takođe može interpretirati na pogrešan način. Kad neko vidi da konstantno imate loše držanje, osoba pomisli da niste dovoljno pozorni, da ne pridajete mnoštvo pozornosti temi i da vam nije stalo. Kako biste ovo izbegli dok stojite pokušajte se što ispravnije držati, a u svojoj stolici se uvek naslonite dok sedite.

Vrpoljenje i nemirnost

Neverbalna komunikacija jako je važna tokom sastanaka, na konferencijama i u brojnim drugim poslovnim situacijama. Zato je važno da pokušate ostati mirni, držite kontakt očima sa svojim sugovornicima i sedite/stojite mirno. Svako tapkanje nogom ili prstima ili igranje sa pramenom kose vašem sugovorniku daje znak da niste fokusirani i da trenutno razmišljate o nečemu drugom i niste stopostotno prisutni u razgovoru.

Izraz lica

U poslovnim scenarijima jako je važna i vaša ekspresija lica. Bilo da ste na kameri sa timom, uživo na sastanku ili koristite prednosti networkinga na nekom eventu, važno je da vaše lice nema prestrog izraz. Pokušajte s osobama u svakodnevnom razgovoru uvek prići s određenim smeškom i poštovanjem bez podizanja obrva i izraza lica koji mogu simbolizirati ljutnju, frustriranost i druge negativne reakcije.

Naravno, ako se trenutno nalazite u situaciji da trebate rešiti problem ili se dogodila određena greška, i dalje pokušajte biti smireni i rešiti jednu po jednu stvar bez osuđujućih izraza lica.

Preterana opuštenost

Iako je u modernim uredskim kulturama sve popularniji opušteni kodeks oblačenja postoje određena nepisana pravila koja se preporučuju. Iako možete nositi opuštenu odeću pobrinite se da je ona u dobrom stanju i priliči odevanju na poslu. Takođe, važno je i da se ne ponašamo previše opušteno i pripazimo na naš hod, gestikulaciju, ali i poštujemo tuđi prostor za rad.

Izbegavanje kontakta očima

Ako je u svakodnevnom razgovoru ili na važnom sastanku vaš pogled uperen prema podu, to vaši sugovornici mogu pročitati kao manjak pažnje ali i manjak samopouzdanja. Kontakt očima jedan je od najmoćnijih i najsuptilnijih načina neverbalne komunikacije i tako ga treba i doživeti. Nemojte se bojati pogledati osobu u kancelariji i dati joj simpatičan osmeh – ovakva gesta pokazat će poštovanje i probudit će u osobi osećaj da vam mogu biti prijatelji.

Prekrštene ruke

Tokom razgovora u hodu ili opuštenog susreta na hodniku sa vašim kolegama ili saradnicima često se nađemo u situaciji da stojimo i ne znamo što bismo s rukama. Prekrštene ruke mogu biti signal rezerviranosti, zatvorenosti, a i osoba može pročitati da vam nije preterano zanimljivo to što govori. Kako biste ovo sprečili, držite ruke uz telo ili ruku u ruci ispred sebe.

(Bonjour.ba/manager.ba)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com