Evro i funta umereno ojačali, dolar oslabio

Japanski jen je blizu 32-godišnjeg minimuma pošto tržišta čekaju signale o intervenciji japanskih vlasti.

ekonomija, profit, berza, trgovina, trgovanje, kapital, zaduzenje, stednja, budzet, kriza, mere, analiza, kredit, porez, troskovi, recesija, bankrot, novac, dug, dugovanje, finansije, kriza, oporezivanje, pixabay

Evro je napredovao za 0,17 posto na 0,97395 dolara, a i druge su valute zabeležile blagi oporavak posle prošlonedeljnog pada na višegodišnje minimume, izveštava Rojters.

Funta je ojačala za 0,42 odsto na 1,1225 dolara, pošto je premijerka Tras saopštila u petak da će britanski korporativni porez biti povećan na 25 odsto od aprila sledeće godine umesto da bude zamrznut na 19 odsto, kako je prvobitno bilo najavljeno u okviru “mini budžeta” njene vlade.

Njena izjava je usledila nekoliko sati nakon što je smenila ministra finansija Kvasija Kvartenga i na njegovo mesto imenovala bivšeg šefa diplomatije Džeremija Hanta.

Hant je obećao da će povratiti britanski ekonomski kredibilitet vodeći računa o vladinim poreskin planovima i državnoj potrošnji, u nastojanju da njegova šefica Liz Tras ostane na čelu zemlje.

Dejli mejl piše da će britanski poslanici pokušati da svrgnu Trasovu ove nedelje uprkos upozorenju Dauning strita da bi to moglo da izazove vanredne opšte izbore.

Investitori sada s nestrpljenjem iščekuju da vide dalje kretanje britanskih državnih obveznica, nakon što je Banka Engleske u petak okončala hitnu podršku pozlaćenim državnim dužničkim hartijama.

Istovremeno, japanski jen se, prema poslednjim podacima, trgovao na nivou od 148,75 jena za dolar, nedaleko od 32-godišnjeg minimuma od 148,86 jena zabeleženog u petak, usled rastućih prinosa američkih državnih obveznica i jačanja dolara.

Japanske vlasti su danas upozorile tržišta da će nastaviti s odlučnim odgovorom na preterani pad jena. Japan je prošlog meseca intervenisao kupovinom jena prvi put od 1998. godine, pošto je Banka Japana ostala pri politici ultra niskih kamatnih stopa, što je dovelo do sunovrata jena na 145,90 za dolar.

Prošlonedeljni podaci o još uvek usijanoj inflaciji u SAD pojačali su opklade na tržištima da će Komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) američke centralne banke preduzeti još jedno agresivno povećanje referentne kamate na sledećem sastanku, pri čemu berzanski akteri daju šanse od 90,9 posto podizanju stope za 75 baznih poena, dok 9,1 odsto daje šanse povećanju od 100 baznih poena.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema glavnim rivalima, popeo se na 113,12 poena.

U međuvremenu, kineski juan se na tržištima u inostranstvu trguje na nivou od 7,2143 za dolar. Kineske državne banke su danas pojačale intervencije u nastojanju da zauzdaju slabljenja juana, a bankarski izvori su rekli Rojtersu da su one prodale veliku količinu američkih dolara, koristeći kombinaciju svopova i promptne trgovine.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com