EVROPSKA SKLADIŠTA GASA SE PUNE Blaga zima vraća cene na nivo pre rata u Ukrajini

Cene gasa na evropskom tržištu vraćaju se na nivo od pre početka rata u Ukrajini, a najviše zahvaljujući do sada blagoj zimi i relativno visokim temperaturama za ovo doba godine.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Shutterstock / Ringier

.

Evropske cene gasa nastavile su opadati početkom godine zahvaljujući neuobičajeno blagim zimskim temperaturama.

Blic preporučuje

Danas je TTF (trgovačka tačka za prirodni gas) objavila izveštaj da se nizozemskim gasom počelo trgovati po ceni od 70,30 evra po megavat-satu. Evropski gas je poslednji put bio ovako jeftin u februaru 2022. pre početka rata u Ukrajini.

Rekordne cene po kojima se gas trgovao u prošloj godini dostigao je 345 evra letos. U to vreme, zaustavljanje isporuke ruskog gasa izazvalo je “bum”.

Foto: Nenad Mihailović / RAS Srbija

Blage vremenske prognoze kakve su prisutne sada smanjuju potrošnju. Početak nove godine u Nemačkoj doneo je temperature od preko 20 stepeni. Nemačka meteorološka služba zabeležila je najtopliji novogodišnji dan od kada se meri temperatura. Osim toga, u poslednje vreme znatno se više energije proizvodi iz energije vetra, što smanjuje potrošnju gasa za proizvodnju električne energije.

Kako piše njemački “Welt”, a prema podacima Evropskog skladišnog udruženja GIE, nivo napunjenosti svih nemačkih skladišta u novogodišnjoj noći bio je 90,12 odsto. Rezerve su povećane jedanaesti dan zaredom.

(Izvor: Klix)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com