“FAJZER” OBELODANIO NOVE PLANOVE Ulažu preko 2,5 milijarde dolara u proširenje pogona u Belgiji i Irskoj

“Fajzer” je saopštio da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u fabrike za proizvodnju lekova u Belgiji i Irskoj i da će predstaviti nove proizvode u nadi da će nadoknaditi izgubljeni prihod usled pada prodaje vakcine protiv kovida 19.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Albert Bourla

Foto: Giannis Papanikos / Tanjug/AP

Albert Bourla

Kompanija je objavila da planira da potroši preko 1,2 milijardi evra na proširenje fabrike u Belgiji i isto toliko u Irskoj.

Blic preporučuje

Lokacija Purs u Belgiji imala je ključnu ulogu u proizvodnji vakcine protiv kovida 19, koju je “Fajzer” razvio u saradnji sa nemačkim patnerom “Biontekom” koristeći tehnologiju informacione RNK.

Očekuje se da će “Fajzerov prihod” ove godine premašiti 100 milijardi dolara, što je više nego dvostruko više u poređenju sa periodom od pre pandemije, najviše zahvaljujući prodaji vakcine protiv kovida 19 i leka “pakslovid”.

Prema očekivanjima, prodaja proizvoda povezanih sa kovidom 19 značajno će opasti u narednih nekoliko godina, a “Fajzer” se suočava i sa gubitkom zaštite na patente za nekoliko velikih lekova posle 2025, poput lijeka protiv raka “ibrans” i leka protiv artritisa “seljanz”.

(Rojters/Srna)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com