ŠTA AKO EU I AMERIKA OGRANIČE CENU RUSKE NAFTE Stručnjaci strepe da bi mera mogla biti kontraproduktivna

Zapadne vlade imaju za cilj da ograniče cenu ruskog izvoza nafte u pokušaju da ograniče zaradu od fosilnih goriva koja podržava budžet Moskve, njenu vojsku i invaziju na Ukrajinu. Ograničenje bi trebalo da stupi na snagu u ponedeljak, istog dana kada će Evropska unija uvesti bojkot većine ruske nafte – njene sirove nafte koja se isporučuje morem. EU se približavala pragu od 60 dolara po barelu, ali su pregovori u petak još uvek bili u toku.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Dvostruke mere mogle bi da imaju neizvestan efekat na cenu nafte, jer se zabrinutost zbog izgubljene ponude zbog bojkota nadmeće sa strahovima od manje potražnje usled usporavanja globalne ekonomije.

Blic preporučuje

Evo šta treba da znate o ograničenju cena, embargu EU i šta bi oni mogli da znače za potrošače i globalnu ekonomiju:

Koja je ograničena cena i kako?

Američka ministarka finansija Dženet Jelen predložila je ograničenje sa drugim saveznicima Grupe 7 kao način da se ograniči zarada Rusije dok se ruska nafta zadrži u globalnoj ekonomiji. Cilj: naneti štetu finansijama Moskve, izbegavajući nagli skok cene nafte ako ruska nafta bude iznenada skinuta sa globalnog tržišta.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen predložila je ograničenje sa drugim saveznicima Grupe 7 kao način da se ograniči zarada Rusije dok se ruska nafta zadržava u globalnoj ekonomiji.

Osiguravajuće kompanije i druge firme koje su potrebne za isporuku nafte mogle bi da rade sa ruskom naftom samo ako je cena nafte na nivou ili ispod limita. Većina osiguravača se nalazi u EU ili Ujedinjenom Kraljevstvu i od njih bi se moglo tražiti da učestvuju u ograničenju.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Kako bi nafta nastavila u globalnoj ekonomiji?

Univerzalna primena zabrane osiguranja, koju su EU i Ujedinjeno Kraljevstvo nametnule u ranijim rundama sankcija, mogla bi da skine toliko ruske nafte sa tržišta da bi cene nafte skočile, zapadne ekonomije bi trpele, a Rusija bi videla povećanu zaradu od bilo koje nafte.

Rusija, drugi proizvođač nafte na svetu, već je preusmerila veliki deo svoje isporuke u Indiju, Kinu i druge azijske zemlje po sniženim cenama nakon što su je zapadni kupci izbegavali čak i pre zabrane EU.

Koji bi bio efekat?

Ograničenje od 60 dolara ne bi imalo mnogo uticaja na ruske finansije, rekla je Simon Taljapijetra, stručnjak za energetsku politiku u Brigelovom istraživačkom centru u Briselu. To će “gotovo proći nezapaženo”, rekao je, jer bi to bilo blizu mesta gde se ruska nafta već prodaje.

(Izvor: AP)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com