FED: “Kamatne stope će još neko vreme OSTATI VISOKE”

Zvaničnici Federalnih rezervi bili su iznenađeni tempom inflacije i naznačili su na svom poslednjem sastanku da očekuju da će više kamatne stope ostati na snazi dok cene ne padnu, prema zapisniku sa sastanka centralne banke u septembru, objavljenom u sredu. U raspravama koje su dovele do povećanja kamatne stope od 0,75 postotnih bodova, kreatori politike primetili su da inflacija posebno uzima danak Amerikancima s nižim primanjima.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Ponovili su da će se povećanja stopa vervatno nastaviti i da će više stope prevladavati sve dok problem ne pokaže znakove rešavanja.

Blic preporučuje

“Učesnici su ocenili da Odbor treba preći na, a potom i zadržati, restriktivniji politički stav kako bi ispunio zakonodavni mandat Odbora za promicanje maksimalne zaposlenosti i stabilnosti cena”, navodi se u sažetku sastanka.

Zvaničnici su nadalje napomenuli da su inflacija “za sada malo pokazivala znakove smanjenja … povisili su svoju procenu kretanja stope federalnih sredstava koja bi verojatno bila potrebna za postizanje ciljeva Odbora.”

S&P 500 blago je ojačao u sredu nakon objave zapisnika jer su neki trgovci jedan komentar shvatili kao signal da bi Fed mogao odustati od brzog pooštravanja ako dođe do većih turbulencija na financijskim tržištima.

“Nekoliko učesnika primetilo je da bi, posebno u trenutnom vrlo neizvesnom globalnom ekonomskom i finansijskom okruženju, bilo važno kalibrirati tempo daljnjeg pooštravanja politike s ciljem ublažavanja rizika od značajnih negativnih učinaka na ekonomske izglede”, stoji u zapisniku.

Sastanak je održan uoči nedavnog protoka podataka koji pokazuju da su inflacijski pritisci i dalje visoki, iako ne tempom kojim su bili ranije ove godine. Fedov preferirani pokazatelj inflacije izdataka za potrošačke cene porastao je za 6,2 odsto u odnosu na prošlu godinu – 4,9% isključujući hranu i energiju – u avgustu prema prošlomesečnim podacima koji su bili znatno iznad cilja centralne banke od 2%.

Izveštaj objavljen u sredu pokazalo je da su proizvođačke cene u septembru porasle za 0,4%.

(See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com