FED podigao kamate na najviši nivo u poslednjih 15 godina

Tekst objavljen: 15.12.2022 13:45        

Američke Federalne rezerve (FED) podigle su referentnu kamatnu stopu na najviši nivo u poslednjih 15 godina

FED podigao kamate na najviši nivo u poslednjih 15 godina

To pokazuje da borba protiv inflacije nije završena uprkos nekim obećavajućim znacima u poslednje vreme.

U skladu sa tržišnim očekivanjima, Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) izglasao je povećanje stope na prekonoćne pozajmice za pola procentnog poena na raspon između 4,25 i 4,5 posto, izveštava CNBC.

S ovim povećanjm je prekinut niz od četiri uzastopna podizanja ključne kamate za po tri četvrtine poena, što su bili najagresivniji politički potezi od ranih 1980-ih.

Zvaničnici FED-a su nagovestili da očekuju da će kamate ostati povišene tokom naredne godine, i da neće biti smanjenja do 2024. Procenjena „terminalna stopa“, ili kota na kojoj zvaničnici očekuju da će prekinuti povećanje kamate, iznosi 5,1 odsto, prema FOMC-ovom „tačkastom grafikonu” očekivanja pojedinačnih članova tog tela.

Predsednik FED-a Džerom Pauel rekao je na konferenciji za novinare da je važno da se nastavi borba protiv inflacije kako se očekivanja u pogledu daljeg rasta cena ne bi ukorenila.

“Do sada pristigli podaci o inflaciji za oktobar i novembar pokazuju dobrodošlo smanjenje mesečnog tempa rasta cena. Ali, biće potrebno znatno više dokaza da bismo se uverili da je inflacija na trajnom silaznom putu“, rekao je Pauel.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

FOMC je takođe smanjio svoje prognoze rasta američke privrede za 2023. godinu, pri čemu sada očekuje povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) od samo 0,5 posto.

Procena BDP-a za ovu godinu takođe je 0,5 procenata. U septembarskim projekcijama, FOMC je predviđao rast od 0,2 odsto ove godine i od 1,2 procenta sledeće.

Komitet je takođe podigao medijalnu prognozu bazne inflacije na 4,8 odsto za 2022. godinu, što je za 0,3 procentna poena više u odnosu na septembarsku procenu.

Članovi FOMC-a su istovremeno neznatno snizili izglede kretanja stope nezaposlenosti za ovu godinu i malo je povećali za naredne godine, prenosi CNBC.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com