GLAVOBOLJA OD BILION DOLARA Pad prihoda lokalnih samouprava pravi ozbiljne probleme ekonomiji Kine

Tajming ne može biti gori za kreatore politike u Pekingu, jer se ekonomija koleba pod teretom rizika od globalne recesije, rastućih troškova robe, rastuće geopolitičke napetosti i široko rasprostranjenih blokada zbog kovida.

Blic preporučuje

Lokalne samouprave su dugo bile pokretač kineskog rasta, ali opadanje prihoda od prodaje državnog zemljišta u svetlu tekućeg suzbijanja duga u sektoru ozbiljno je narušilo njihovu finansijsku moć – situaciju koja je ove godine pogoršana slabim rastom Kine, slabim porezom prihoda i osakaćenih ograničenja kovida.

Lokalne samouprave takođe moraju da otplate dugove u narednim mesecima, što predstavlja još veći finansijski bol i ograničava njihovu sposobnost da ispune zahteve Pekinga za povećanje potrošnje. Mnogi od njih su već pribegli smanjenju plata, smanjenju broja zaposlenih, smanjenju subvencija, pa čak i nametanju nesrazmerno visokih kazni da bi pokrili manjak budžeta.

Foto: shutterstock

U prvih osam meseci, 31 kineski region na nivou provincija prijavio je jaz između opštih javnih prihoda i rashoda od ukupno 6,74 biliona juana (948 milijardi dolara). To je najširi period u periodu od najmanje 2012. godine, pokazuju proračuni Rojtersa na osnovu podataka lokalnih vlasti u protekloj deceniji, pri čemu su naseljene provincije Sečuan, Henan, Hunan i Guangdong trpele najveće nedostatke.

U istom periodu, prodaja državnog zemljišta, koja se računa odvojeno, pala je za 28,5 odsto na godišnjem nivou na 3,37 biliona juana, dodajući hitnost potrebi da se povrati finansijsko zdravlje zaduženih firmi za nekretnine.

“Sa sporijim rastom ove godine, očekujemo da će fiskalni deficiti za regionalne i lokalne samouprave ostati značajni, odražavajući usporavanje imovine i dugotrajne efekte korona virusnog šoka”, rekla je Jennifer A. Wong, analitičarka u agenciji Moodi’s, koja očekuje ekonomski rast u 2022. sporo na 3,5 odsto sa 8,1 odsto u 2021.

U prošlosti su nedostaci bili u velikoj meri nadoknađeni transfernim isplatama iz centralne vlade i prenošenim sredstvima iz prethodnih godina, ali analitičari kažu da bi zahlađenje ekonomskog rasta ovog puta moglo ograničiti takvu pomoć.

Kreatori politike će takođe biti oprezni u pogledu povećanja fiskalne slabosti uz pomoć velikih monetarnih stimulacija, jer je talas globalnih povećanja kamatnih stopa da bi se obuzdala usijana inflacija doveo do porasta prinosa na američke obveznice, povećavajući jaz u prinosu između američkog i kineskog duga.

Povećane kvote

Kvote trezorskih obveznica bi mogle biti povećane, tako da bi neke od njih mogle biti prebačene na lokalne samouprave kako bi se ublažio njihov fiskalni stres, rekao je Luo Zhiheng, glavni makroekonomski analitičar u Yuekai Securities.

Međutim, oni se suočavaju sa pritiskom na svoje ionako tesne tokove gotovine jer dugovi lokalne samouprave dostižu vrhunac 2023. za period 2021-2025, upozorio je Luo.

U kombinaciji sa nekim dospjelim dugovanjima sredstava za finansiranje lokalnih samouprava (LGFV) – investicionih kompanija koje grade infrastrukturne projekte – ova i naredna godina biće najstresniji za lokalne samouprave, rekao je on.

Oko 380 milijardi juana kopnenih LGFV obveznica iz ekonomski slabijih provincija treba da se otplate u narednih 12 meseci, navodi se u izveštaju Mudisa u avgustu.

Takva fiskalna ograničenja, zajedno sa slabljenjem izvoza, sumnjama u oživljavanje potrošnje i spoljnim neizvesnostima, uključujući rat u Ukrajini, povećala bi pritisak na kreatore politike da ojačaju ekonomiju 2023. godine, rekao je Nie Wen, ekonomista Hvabao Trusta iz Šangaja.

Nie predviđa rast BDP-a od 5,5 odsto sledeće godine, pod pretpostavkom da ima malo ili nimalo poremećaja COVID-19, što je bolje od širokog konsenzusa od 3,2 odsto za ovu godinu, ali i dalje zaostaje za tempom od 6,0 odsto pre pandemije u 2019.

Težak teret

Ističući pritisak na finansije, provincije Šandong, Šansi, Henan, Džeđijang, kao i opština Tjenđin, rekle su da su sve izgubile budžete zaposlenih u vladinim agencijama poslednjih meseci.

Štaviše, neki lokalni regulatori tržišta čak su nametnuli previsoke kazne malim preduzećima da bi povećali prihode.

Prema finansijskim medijima, prihodi lokalnih samouprava od novčanih kazni i konfiskacija su skočili za 10,4 odsto u periodu januar-jul u odnosu na isti period prošle godine.

Dodatna potrošnja na suzbijanje izbijanja kovida takođe je opteretila finansije lokalne samouprave. Fiskalni stres smanjuje prihode nekih domaćinstava, crvena zastava za potrošnju i širi rast.

“Moji godišnji prihodi su smanjeni za 27 odsto na oko 80.000 juana prošle godine, zbog veoma velikog lokalnog fiskalnog opterećenja”, rekao je jedan zaposleni.

“Naši lideri su ovih dana bili veoma uznemireni jer su rekli da sadašnja fiskalna alokacija uopšte nije dovoljna. Kako nema izlaza, morali su da traže novac od fiskalnog odeljenja lokalne samouprave”

(Izvor: Reuters)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com