“GLOBALNA CENA CO2 TREBA DA BUDE NAJMANJE 75 DOLARA” Šefica MMF upozorava da na klimatske izazove i dalje odgovaramo presporo

Cena na svetskom tržištu ugljenika treba da bude u proseku najmanje 75 dolara po toni do kraja decenije da bi se globalni klimatski ciljevi uspešno sproveli, izjavila je za Rojters Kristalina Georgijeva, šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Kristalina Georgieva

Foto: EBRAHIM NOROOZI / Tanjug/AP

Kristalina Georgieva

Georgijeva je, na marginama klimatske konferencije COP27 u egipatskom primorskom letovalištu Šarm el Šeik, rekla da je tempo promena u realnoj ekonomiji u pogledu klimatskih ciljeva i dalje „prespor”.

Nedavna analiza jedne organizacije povezane sa Svetskom bankom pokazala je da će preuzete nacionalne obaveze za smanjenje emisija štetnih za klimu dovesti do pada tih emisija za samo 11 posto do sredine ovog stoleća.

„Osim ako ne utvrdimo predvidljivu putanju cene ugljenika koja nas dovodi do prosečne cene od najmanje 75 dolara po toni 2030. godine, jednostavno ne stvaramo motiv da preduzeća i potrošači promene ponašanje“, rekla je Georgijeva.

Dok neki regioni, kao što je Evropska unija, već imaju cene ugljenika iznad tog nivoa (referentna cena u EU je oko 76 evra po toni) u drugim regionima, kao što je američka država Kalifornija, emisije ugljenika se prodaju za nešto manje od 30 dolara po toni, a neki uopšte nisu ni predvideli cenu.

„Problem je u tome što je prihvatanje cene za emisiju ugljenika u mnogim zemljama širom sveta, ne samo siromašnim, još uvek nisko“, rekla je direktorka MMF-a, dodajući da situaciju na tom planu pogoršavaju trenutni uslovi rasta životnih troškova.

Georgijeva je navela da postoje različiti putevi kojima zemlje mogu da krenu.

Primera radi, malo je verovatno da će drugi najveći emiter gasova sa efektom staklene bašte, Sjedinjene Države, uspostaviti nacionalnu cenu ugljenika s obzirom na oštar otpor prema porezu na ugljenik i prema sistemima podsticaja „za ograničenje emisije i trgovinu ugljenikom“.

“Samo se fokusirajte na ekjvivalentnost. Ne treba da bude važno da li će SAD odlučiti da nametnu cenu ugljenika putem regulative i rabata, ili preko poreza ili trgovine. Ono što bi trebalo da bude važno je ekvivalentnost cene”, navela je Georgijeva.

Ona je u tom kontekstu navela predlog MMF-a o najnižoj ceni ugljenika i predlog koji je inicirala Nemačka o formiranju „karbonskog kluba“ najvećih svetskih ekonomija, koji bi koordinirao način na koji zemlje članice mere i utvrđuju cenu ugljenika i koji bi omogućio saradnju u pogledu smanjenja emisija u najvećim industrijskim sektorima.

„Da li će do napretka po ovom pitanju doći na ovoj COP konferenciji ili posle nje, to mora biti što pre jer nam praktično ponestaje vremena da bismo bili uspešni u ovoj tranziciji“, rekla je Georgijeva.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com