MERCEDES ZAVRŠAVA ERU DIZELAŠA I BENZINACA Najkasnije do 2030. planiraju da proizvode samo električna vozila

Kako stvari danas stoje, E-klasa sa svojim derivatima je poslednji model Mercedes-Benza napravljen na čistoj platformi motora s unutrašnjim sagorevanjem – rekao je šef razvoja Mercedes-Benza Markus Schäfer njemačkom Automobilwocheu.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: josefkubes / shutterstock

Najkasnije do 2030. Mercedes namerava da proizvodi samo električna vozila – barem tamo gde to tržišni uslovi dozvoljavaju, a to je u ovom slučaju Evropa. Do sada su se S i C-klasa takođe bazirale na ovoj platformi i biće ukinute na kraju modelskih ciklusa, verovatno čak i prije 2030. godine.

Blic preporučuje

Nova i poslednja generacija poslovne limuzine biće predstavljena krajem godine, a na tržište će stići na proleće. Svi sledeći modeli iz 2024./2025. se baziraju na arhitekturama koje su posebno dizajnirane za pogon na baterije. E-klasa se pod ovim imenom proizvodi od 1993. i pouzdan je bestseler.

Istovremeno, broj varijanti motora će se smanjiti uvođenjem Euro 7 standarda emisije. Prema Schäferovim rečima, prestaje saradnja s Renaultom. Francuzi neće više biti u igri za razvoj motora za kompaktna vozila. Mercedes će proizvesti globalni motor u saradnji s kineskim Geelyjem.

(Revija Hak)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com