GODINA KADA JE LONDON IZGUBIO TRŽIŠNU KRUNU Oko 550 milijardi funti tržišne vrednosti skinuto sa indeksa za akcije i obveznice

Ukupno, oko 550 milijardi funti (672 milijarde dolara) tržišne vrednosti je skinuto sa indeksa koji prate lokalno izložene akcije i obveznice.

Blic preporučuje

“Bila je to zaista teška godina”, rekla je Ana Mekdonald, menadžer fondova sa malim kapitalom u Velikoj Britaniji u Edinburgu u Amati Global Investors i dodala da procene odražavaju prilično lošu sliku.

Evo raščlanjavanja onoga što se dogodilo na britanskim tržištima ove godine:

Ovo je bila godina kada je Velika Britanija izgubila krunu najvećeg evropskog tržišta akcija. Kombinovana tržišna kapitalizacija primarnih listinga u Parizu — isključujući ETF-ove i ADR-ove — bila je 2,97 biliona dolara od 15. decembra u odnosu na 2,95 biliona dolara u Londonu, prema podacima koje je prikupio Bloomberg.

Foto: Bloomberg / screenshot

I nije samo Francuska srušila London: Indija i Saudijska Arabija su pretekle i UK. Akcije Saudijske Arabije su ove godine imale koristi jer je nafta Brent dostigla vrhunac od skoro 140 dolara. Saudi Arabian Oil Co., takođe poznat kao Saudi Aramco, čini više od polovine tržišne kapitalizacije berze i treća je po veličini kompanija na svetu.

Indijske kompanije su imale koristi od pristupa jeftinijoj ruskoj nafti, kaže Nik Pejn, investicioni menadžer za akcije tržišta u razvoju u Jupiter Asset Management.

Turbulentna godina za funtu

Britanska tržišta su doživela napade visoke volatilnosti krajem septembra kada su tadašnja premijerka Liz Truss i kancelarka finansija Kvasi Kvarteng najavili niz nefinansiranih smanjenja poreza u svom takozvanom mini budžetu.

Najava je uznemirila tržišta jer su se investitori uznemirili zbog povećanja vladinog zaduživanja koje bi bilo potrebno za finansiranje politike. Funta je pala na najniži nivo svih vremena u odnosu na dolar od 1,0350 dolara i, uprkos naknadnom oporavku pošto je Rishi Sunak zamenio Trusa na mestu premijera, i dalje je spremna za najveći godišnji pad od 2016.

Foto: Blumberg / screenshot

“Imidž Velike Britanije je narušen Bregzitom, političkim previranjima i epizodom koju smo videli u septembru”, rekao je Kris Igo, glavni investicioni direktor jedinice AKSA Investment Managers Core.

Godišnji prinosi

Referentni 10-godišnji prinosi u Velikoj Britaniji su ove godine porasli za dva procentna poena, najviše od 1994. Banka Engleske je podigla kamatne stope najbržim tempom u više od tri decenije kako bi zaustavila dvocifrenu inflaciju.

Foto: Blumberg / screenshot

I dok su prinosi smanjeni od mini budžeta, „percepcija fiskalnog kredibiliteta se nije u potpunosti oporavila, rekli su stratezi BlackRock Inc. u svojim izgledima za 2023. godinu.

Suša korporativnog duga

Mnoge prodaje obveznica u sterlingima su stavljene na čekanje zbog različitih napada ovogodišnje nestabilnosti, bez dogovora u dve nedelje nakon mini-budžeta i krize ulaganja vođenih obavezama koja je zahtevala intervenciju BOE.

Na oko 115 milijardi funti uključujući nazimice, emisija je pala na najniži nivo od 2018. godine, kada su investitori bili preplašeni borbama Ujedinjenog Kraljevstva da osigura sporazum o Bregzitu.

Foto: Blumberg / screenshot

Trenutak FTSE 100

U međuvremenu, više internacionalni FTSE 100 istakao se kao svetla tačka, nakon loših rezultata otkako je Ujedinjeno Kraljevstvo 2016. glasalo za izlazak iz Evropske unije, delimično zbog nedostatka “zaliha rasta” u oblastima poput tehnologije.

Slaba funta koristila je izvoznicima, dok su povoljne cene roba podstakle rast za kompanije poput Glencore Plc i Shell Plc. Neciklični sektori kao što su osnovna roba i zdravstvo dodatno su ojačali FTSE, pošto su investitori tražili utočište tokom ekonomske krize.

Foto: Blumberg / screenshot

FTSE 100 je najveće razvijeno tržište sa najboljim učinkom ove godine u lokalnoj valuti, dok je u padu od 11 odsto u američkim dolarima, i na putu je ka najvećem boljem u odnosu na konkurente u evrozoni od 2011.

Nadmašnost britanskih akcija ograničena je na bluechips. FTSE 250 midcap indeks i još jedno merilo koje prati akcije usmerene na domaće tržište, FTSE lokalni indeks Velike Britanije, pali su za više od 20 odsto od početka godine do danas, najviše od globalne finansijske krize 2008. godine.

Zabrinutost za britansku ekonomiju, porast kamatnih stopa i posledice Bregzita pogodile su sektore kao što su izgradnja stanova, bankarstvo, ulaganja u nekretnine i maloprodaja.

Foto: Bloomberg / screenshot

Ipak, dinamika akcija u Velikoj Britaniji bi mogla da se promeni sledeće godine, prema Susani Kruz, strategu u Liberum Capital Ltd. Ona očekuje da će britanska srednja kapitalna vrednost nadmašiti velike kapitalne vrednosti kako inflacija popušta, a dolar slabi.

Smanjenje udela na IPO

London ne gubi tlo pod nogama samo na tržišnoj vrednosti. Iako je to bila loša godina za IPO na globalnom nivou, udeo kapitala u Velikoj Britaniji u prihodima od evropskih inicijalnih javnih ponuda pao je na najniži od 2009. Prema podacima koje je prikupio Bloomberg, listing u Londonu je ove godine prikupio samo 1,5 milijardi funti, što čini 9 odsto od ukupnog broja u Evropi.

(Izvor: Bloomberg)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com