GOMILAJU SE PROBLEMI U KINESKOJ PRIVREDI Hoće li jedna od vodećih ekonomskih sila u svetu uspeti da održi rast i pored brojnih izazova

Kineska ekonomija se suočava sa velikim izazovima. Velika suša, ukrajinska kriza, kao i politika “Zero covid” negativno su uticali na razne segmente ekonomije jedne od vodećih sila na svetu. Najteže je pogođen izvoz koji je jedan od stubova kineske ekonomije. To je dovelo do zatvaranja fabrika i otpuštanja radnika, ali i smanjenje proizvodnje i prelazak sa proizvodnju robe niže vrednosti. Takođe, zabeležen je pad kineskog juana u odnosu na dolar. Ali i pored ovoga, Kina ipak uspeva da ostvari ekonomski rast.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Izvoz je važniji za Kinu više nego ikada. “Nie” procenjuje da će izvoz činiti 30-40 odsto rasta kineskog BDP-a ove godine, u odnosu na 20 odsto prošle godine, čak i kada su odlazne isporuke spore.

Blic preporučuje

On ne vidi malo nade za četvrti kvartal, što je tipično za njegovu najprometniju sezonu, i očekuje da će prodaja ove godine pasti za 50-65% u odnosu na prošlu godinu, sa domaćom ekonomijom koja je u zastoju nesposobna da nadoknadi zastoj u padu izvoza.

U pet godina pre pandemije, od 2014. do 2019. godine, udeo izvoza u kineskom BDP-u se smanjio na 18,4 odsto sa 23,5 odsto, prema podacima Svetske banke.

Foto: shutterstock

Ali taj udeo se ponovo povećao sa pojavom COVID-19, dostigavši 20 odsto prošle godine, delom zato što su zaključani potrošači koji se nalaze kod kuće širom sveta pokupili kinesku elektroniku i potrepštine za domaćinstvo. To je takođe pomoglo da se podstakne ukupni ekonomski rast Kine.

Vlasnici kompanija su bili prinuđeni da otpuštaju radnike. Kinesko tržište rada se zato pogoršalo u poslednjih nekoliko meseci. Najnoviji podaci pokazuju da je stopa nezaposlenosti među mladima od 16 do 24 godine dostigla najviši nivo od 19,9% u julu, četvrti mesec zaredom kada je obarala rekorde, piše CNN.

Kineska Vlada je sprovela niz mera kojima pomaže kompanijama i preduzetcima da prebrode ovaj period. Povećani su popusti na izvozne takse, a na sastanku vlade kojim je u utorak predsedavao premijer Li Kećijang obećana je podrška izvoznicima i uvoznicima da obezbede narudžbine, prošire tržišta i poboljšaju efikasnost lučkih operacija i logistike.

Produbljivanje pada tržišta nekretnina je još jedna velika prepreka. Sektor, koji čini čak 30% kineskog BDP-a, osakaćen je vladinom kampanjom od 2020. da obuzda nepromišljeno zaduživanje i obuzda špekulativno trgovanje. Cene nekretnina su u padu, kao i prodaja novih domova.

Rast trgovine je takođe usporen, dok je u četvrtak ofšor juan pao na novi dvogodišnji minimum kroz barijeru od 7,00/dolar.

Foto: shutterstock

Kao deo sveobuhvatnog globalnog sniženja rejtinga, ekonomisti Barclaisa smanjili su svoju prognozu rasta kineskog BDP-a za 2022. na 2,6 odsto sa 3,1 odsto – “najniži godišnji rezultat rasta u mnogo decenija” – i smanjili izglede za narednu godinu na 4,5 odsto sa 5,3 odsto. Neki ekonomisti čak očekuju rast ispod 2 odsto ove godine, piše Rojters.

Do sada je vlada smanjila kamatne stope i preduzela ciljane korake da podrži sektor imovine, ali stručnjaci smatraju da to mora biti još agresivnije da bi rezultati bili još bolji

Ipak, boljitak se vidi. Kineske vlasti su najavile više od 50 novih mera od kraja maja, koje imaju za cilj jačanje ekonomije i naglasile da je ovo tromesečje kritično vreme za njihovu realizaciju, prenosi Rojters.

Na sastanku vlade, kojem je u utorak predsedavao premijer Li Kećijang, najavljeno je produženje poreskih olakšica za male firme i dodatnih 200 milijardi juana za kreditiranje u sektorima proizvodnje i usluga, navodi britanska agencija.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Industrijska proizvodnja je u avgustu porasla za 4,2 odsto u odnosu na godinu ranije, što je najbrži tempo rasta od marta, prema podacima Nacionalne službe za statistiku.

Brojka je nadmašila povećanje od 3,8 odsto koje se očekivalo i povećanje od 3,8 odsto u julu.

Maloprodaja je porasla za 5,4 odsto u odnosu na pre godinu dana, nadmašivši prognoze za rast od 3,5 odsto i rast od 2,7 odsto u julu i dostigavši najbrži tempo od februara

Kineske investicije u osnovna sredstva porasle su za 5,8 odsto u prvih osam meseci 2022. godine u odnosu na isti period godinu dana ranije, iznad očekivanog rasta od 5,5 odsto i više u odnosu na rast u periodu januar-jul od 5,7 odsto.

Kineska ekonomija je u avgustu pokazala iznenađujuću otpornost, sa bržim rastom fabričke proizvodnje i maloprodaje nego što se očekivalo, što je poduprlo oporavak.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com