Gubili su 330 miliona dolara dnevno – a ko je najveći gubitnik?

Najbogatiji ruski oligarsi su zbog sankcija Rusiji ove godine izgubili gotovo 95 milijardi dolara.

Izvor: Index

EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Otkako je Rusija ušla u sukob sa Ukrajinom, oligarsi su gubili 330 miliona dolara dnevno, piše Gardijan.

Roman Abramovič, bivši vlasnik fudbalskog kluba Chelsea, bio je najveći gubitnik. Njegovo bogatstvo je ove godine palo za 57 odsto na 7.8 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera, prenosi Indeks.

Abramovič je bio jedan od prvih oligarha koji je 10. marta podvrgnut sankcijama Velike Britanije nakon što su ga ministri optužili da ima čvrste veze s Putinovim režimom i da je bio među skupinom bogatih ruskih biznismena čije su ruke uprljane krvlju.

Bogatstvo milijardera Genadija Timčenka, energetskog investitora i bliskog Putinovog prijatelja, smanjilo se za 48 odsto na 11.8 milijardi dolara. Sulejman Kerimov, još jedan od saveznika ruskog predsednika, izgubio je 41 odsto, pao na 9 milijardi dolara, prema indeksu.

Britanska vlada zamrznula je više od 18 milijardi funti imovine koja pripada oligarsima i drugim Rusima. Sankcije su uvedene za 1271 osobu – uključujući Abramoviča i “Kralja nikla” Vladimira Potanina, drugu najbogatiju osobu u Rusiji.

Vlada je rekla da su najoštrije sankcije ikad nametnute rezultirale zamrzavanjem 18.4 milijarde funti imovine povezane s Rusijom. Ukupno je otprilike 24 bogata Rusa s Blumbergove liste izgubilo oko 95 milijardi dolara 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com