HARA NOVA GROBARSKA MAFIJA U SRBIJI Grobnice prodaju za 40.000, a rentiraju za 7.000 evra: Evo i kako IZVODE PREVARE (FOTO)

Na onlajn oglasnicima postoje oglasi u kojima se nude “korišćena” mesta za ukop pokojnika, poneka sa sve spomenicima, a postoji i “mogućnost kupovine na rate”

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Milan Ilić / RAS Srbija

“Grobnica na Novom groblju, šest grobnih mesta, cena 40.000 evra”. Tako glasi jedan o oglasa na internetu.

Blic preporučuje

Na onlajn oglasnicima se može naći i da se jedno grobno mesto na tom istom groblju prodaje sa sve spomenikom za 6.000 evra uz napomenu da je poslednji ukop bio 1996. godine. Na Voždovcu se grobno mesto ustupa na korišćenje za 7.000 evra uz “mogućnost kupovine na rate”… I tako redom, iako su prodaja i ustupanje grobnih mesta po zakonu – zabranjeni!

Zbog nedostatka prostora na gradskim grobljima, pre svega u Beogradu, pojedinci pokušavaju da prevarama ostvare veliku zaradu namamljujući one koji bi za života da sebi obezbede parcelu za ukop ili pak rodbinu nekoga ko je na umoru da daju novac za grobno mestu na kojem su prevaranti ranije sahranili svoje članove porodice!

Ta mesta su dobijena na korišćenje uz mesečnu nadoknadu za održavanje. Niko ne može da bude vlasnik grobnog mesta.

Foto: screenshot

Prema Zakonu o sahranjivanju i grobljima i Odluci o upravljanju grobljima, sahranjivanju i pogrebnoj delatnosti na teritoriji Grada Beograda, grobna mesta su van pravnog prometa (ne mogu se ni prodati ni izdati), a pravo korišćenja se ne može prenositi na druga lica za života nosioca prava korišćenja. Nosioci prava korišćenja takođe za života ne mogu ustupati pravo korišćenja, niti se odricati prava korišćenja ili udela u pravu korišćenja grobnih mesta u korist drugih osoba.

Iz JKP “Pogrebne usluge” Beograd za “Kurir” navode da su upoznati sa ovakvim postupcima i da su oni u suprotnosti sa važećim propisima.

– Postupak prenosa prava se u okviru pravne službe u JKP “Pogrebne usluge” Beograd strogo kontroliše, odnosno budući nosioci prava korišćenja su dužni da dostave kopije pravnosnažnih ostavinskih rešenja ili testamenata, uz originale na uvid i drugu neophodnu dokumentaciju (izvodi iz matičnih knjiga, lični dokument i dr.). Dakle, oni koji grobna mesta prodaju ili ustupaju jedan takav dogovor ne mogu da ozakone i jasno je da je posredi prevara! Dakle, kako iz JKP “Pogrebne usluge” naglašavaju, u slučaju svih vrsta grobnih mesta – ne radi se o vlasništvu, već o pravu korišćenja.

Foto: Miloš Petrović / RAS Srbija

Kazna 20.000 dinara

Grobno mesto ne sme da se stavlja u promet.

Član 22. stav 3 Odluke o upravljanju grobljima, sahranjivanju i pogrebnoj delatnosti na teritoriji Grada Beograda propisuje da se grobno mesto koje je dato na korišćenje ne može stavljati u pravni promet. U članu 50. te odluke navodi se da će se novčanom kaznom od 20.000 dinara kazniti za prekršaj fizičko lice koje postupi protivno odredbama relevantnog član navedene odluke.

Cenovnik godišnjeg zakupa

– U momentu zakazivanja sahrane na groblju se plaća godišnji zakup i naknada za uređenje i održavanje površina grobalja

– Godišnji zakup i naknada za grobno mesto je 1.466 dinara za godinu dana

– Godišnji zakup grobnice se prilikom zakupa plaća za period od 50 godina, vezano za datum zakupa grobnice, a po isteku ovog roka za period od 5, 10, 20, 30, 40 ili 50 godina po želji građana – korisnika usluga i iznosi:

  • – Za grobnicu I reda (kapacitet grobnice 12 sanduka) je 6.764,00 dinara po godini
  • – Za grobnicu II reda (kapacitet grobnice 8 sanduka) je 4.508,00 dinara po godini
  • – Za grobnicu III reda (kapacitet grobnice 6 sanduka) je 3.383,00 dinara po godini
  • – Za grobnicu IV reda (kapacitet grobnice 4 sanduka) je 2.251,00 dinara po godini
  • – Za grobnicu V reda (kapacitet grobnice 3 sanduka) je 1.755,00 dinara po godini

(Izvor: Kurir)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com