Hongkong ulaže skoro 4 MILIJARDE DOLARA da privuče ambiciozne radnike

Gradski lider, izvršni direktor Džon Li, najavio je u sredu da će vlada izdvojiti 30 milijardi hongkonških dolara (3,8 milijardi dolara) za novi fond koji ima za cilj privlačenje većeg broja preduzeća.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Fond će nastojati da privuče kompanije da uspostave operacije u Hong Kongu, kao i da investiraju u svoje poslove, rekao je on u širokom obraćanju.

Blic preporučuje

Ovaj potez je usledio nakon što je grad bio svedok masovnog egzodusa usred nekih od najstrožih svetskih kontrola pandemije, koje su nedavno ublažene posle više od dve godine. U avgustu je Hong Kong zabeležio najveći pad stanovništva od kada su zvaničnici počeli da prate takve brojke 1961. godine. Li se u sredu pozabavio rekordnim padom, napomenuvši: „Tokom poslednje dve godine, lokalna radna snaga se smanjila za oko 140.000. „Pored aktivnog negovanja i zadržavanja lokalnih talenata, vlada će proaktivno tragati za talentima u svetu“, dodao je izvršni direktor.

Li je u sredu najavio i pokretanje inicijative koja ima za cilj privlačenje više radnika, uključujući odabrane visoko zarađivače i diplomce sa 100 najboljih svetskih univerziteta.

Kandidati koji ispunjavaju uslove „biće izdate dvogodišnje propusnice za istraživanje mogućnosti u Hong Kongu“, rekao je on.

To bi trebalo da dođe kao dobrodošlo olakšanje za preduzeća u Hong Kongu, koja je dugo upozoravala na odliv mozgova.

Pre nedavnog ukidanja karantinskih mera, mnogi radnici su izrazili frustraciju zbog teških gradskih ograničenja putovanja, koja su u jednom trenutku zahtevala do 21 dan hotelske karantine.

Mere su nanele štetu gradskoj privredi i navele su mnoge multinacionalne kompanije i iseljenike da se presele – ili razmisle o preseljenju – negde drugde.

Hong Kong je azijska baza za mnoge multinacionalne kompanije, uključujući vrhunske banke i finansijske kompanije. Bivša britanska kolonija se tradicionalno smatra prijateljskom međunarodnom kapijom za kontinentalnu Kinu.

Poslednjih godina, njegova reputacija otvorenosti i lakoće poslovanja je opala, dok je rivalski centar Singapur jurio napred.

Hong Kong radi na promeni te percepcije, pojačavajući napore da ponovo izgradi svoj status globalnog poslovnog i finansijskog centra.

Sledećeg meseca, gradski zvaničnici će poželeti dobrodošlicu nekim od najviših rukovodilaca Volstrita na dugo očekivanom finansijskom samitu. Generalni direktor Goldman Sachs-a (GS) David Solomon, izvršni direktor Morgan Stanlei-a (MS) Džejms Gorman, izvršni direktor Standard Chartered-a (SCBFF) Bill Vinters i izvršni direktor HSBC (HSBC) Noel Kuinn su među onima koji će prisustvovati.

(CNN)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com