HRVATIMA PRELAZAK NA EVRO TRGAO NA NOS Tržište puno lažnih novčanica, cene preko noći skočile i po 20 odsto, DRŽAVA I TRGOVCI U KLINČU: “To im neće proći!”

Za samo par dana od ozvaničenja evra kao nove valute u Hrvatskoj zabeleženo je oko 1.738 prekršaja Zakona u uvođenju evra. Najveći broj problema na koje se žale naše komšije nastao je u konvertovanju kune u evre, pojavi velikog broja falsifikovanih evra na tržištu, kao i basnoslovna poskupljenja koja su došla bukvalno preko noći.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

zagreb shutterstock 757867531

Foto: shutterstock

zagreb shutterstock 757867531

Mnogi trgovci su na taj način pokušali neopravdano da prodaju proizvode po većoj vrednosti, a Hrvatima je najviše zasmetalo poskupljenje kafe, i drugih prehrambenih proizvoda poput hleba, mleka ili jogurta čije su cene negde veće i za 20 odsto.

Blic preporučuje

Prema zvaničnom kursu, 1 evro vredi 7.39 kuna. Shodno tome, ako je nešto koštalo 21.69 kuna, zaokružilo bi se na 3 evra, umesto 2.93 evra. To je klasična primena principa olakšavanja zaokruživanjem kako bi navodno svima bilo lakše da se nauče na novi novac, a upravo to se zloupotrebljava.

Foto: Andrzej Rostek / Profimedia

Na društvenim mrežama su aktuelni brojni primeri poskupljenja na pijacama, benzinskim stanicama, u frizerskim salonima, kafićima, pekarama… Veliku pažnju je izazvalo i poskupljenje parkinga u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu.

Neposredno posle uvođenja evra u prvoj zoni parkiranje je iznosilo 12 kuna po satu. Od juče je to 12.06 kuna, odnosno 1.60 evra. Zvanično rukovodstvo navodi da je to posledica nemogućnosti aparata da prihvataju kovanice od 1, 2 i 5 centi i da se primenjuje matematičko pravilo zaokruživanja na dve decimale od kojih je druga decimala uvijek nula, a sve u cilju poštovanja Zakona.

Tržište puno falsifikata

Hrvatska policija je, kako kažu, poslednjih dana primila više dojava da postoje pokušaji da se u opticaj ubace i novčanice koje se koriste kao filmski rekviziti. Iz brodsko-posavske policije navode više slučajeva kada su prevaranti kao sredstvo plaćanja koristili filmske rekvizite novčanica u evrima, na kojima je ispisano: “Souvenir production”, odnosno “This is not legal it is to be used for motion props”.

Tako je novogradiškoj policiji juče dojavljeno da je nepoznata osoba za plaćanje prodajnih artikala u prodavnici na području Opštine Nova Kapela koristila filmski rekvizit od 10 evra.

Foto: Armin Durgut / Tanjug/AP

“Dizanje cena neopravdano”

Nakon juče održanog sastanka sa trgovcima u ministarstvu ekonomije u Hrvatskoj, povodom naglog skoka cena nakon uvođenja evra, resorni ministar Davor Filipović istakao je novinarima da je podizanje cena neopravdano i pokušaj prevare građana.

– Razgovarali smo sa predstavnicima trgovačkih lanaca o stalnom rastu cena hrane i pića te konverziji kune u evre. Naime, inflacija je 13,5 odsto. Kada pogledate tu strukturu, na nju utiče porast cena koji se odnosi na hranu i bezalkoholna pića, rekao je Filipović.

– Trgovački lanci iz meseca u mesec dižu cene. I sad, u ovoj situaciji sa evrom, dižu cene i pokušavaju da varaju građane. To im neće proći, rekao je on.

Nakon jučerašnjeg sastanka, resorni ministar izneo je i predlog za uvođenje takozvanih crnih lista na kojima će biti oni koji krše Zakon o uvođenju evra. Dodao je da šest potrošačkih udrženja prate cene i koje na svojim stranicama mogu objavljivati sve one koji ne rade u korist potrošača, koji gledaju isključivo svoj profit i pokušavaju loviti u mutnom, prenosi hrvatski portal Index.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

“Nemamo zbog čega da se urazumimo”

Gostujući u hrvatskim medijima, Martin Evačić, predsednik udruženja trgovaca pri HUP-u, istakao je da trgovci nemaju zbog čega da se urazume.

– Vladi ćemo sledeće nedelje dostaviti najavu preko 40 novih cenovnika. Do rasta cena nije došlo dizanjem marži trgovaca, nego zbog inflatornih pritisaka, rasta cena sirovina i energije, rasta troškova proizvodnje… istakao je on.

– To nisu onakva povećanja kakva su bila u prvom talasu, ali su opet povećanja. Vlada i Ministarstvo ekonomije bi trebali da provere naše marže i cenovnike koje smo dostavili i zajedno sa nama i proizvođačima sesti i razgovarati o tome ko može da izdrži teret novih troškova, a ne da se trgovci prikazuju kao neko ko je dizao cene, istakao je Evačić.

On je naveo i da formiranje cena započinje od polja, jer tamo sve počinje. Zatim slede prehrambena industrija i distributivni lanci, pa tek na kraju trgovci.

(Izvor: Index, Investitor, Al Jazzera)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com